Hopp til innhold

NRK erfarer: Terrorsiktede var oppført som medlem av skyteklubb

POLITIHUSET GRØNLAND (NRK): Siden 2018 skal draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) ha vært medlem i en skyteklubb i Oslo-området.

Philip Manshaus i Oslo tingrett. Han drikker fra en kopp og smiler.

DRAPS- OG TERRORSIKTET: Philip Manshaus er siktet for drap på sin 17 år gamle stesøster og terror etter skytingen i Al Noor-moskeen i Bærum.

Foto: NRK

Under en pressekonferanse mandag ettermiddag, bekreftet politiet at den 21-åringen skal ha vært bevæpnet med flere forskjellige våpen under skytingen på moskeen Al-Noor Islamic Centre lørdag.

Politiet bekreftet at 21-åringen hadde tilgang til lovlige våpen fra den folkeregistrerte adressen han var registrert på. Samtidig utelukker de ikke at 21-åringen kan ha hatt tilgang til ulovlige våpen.

Ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjorth Kraby skal de lovlige våpnene være vanlige jaktvåpen.

– Vi har grunn til å tro at en del av disse våpnene var lovlig registrert, og en del av den husstanden han var en del av. Vi vet ikke hvilke av disse som var lovlige og hvilke som var ulovlige. Det er en del av etterforskningen, sier politiadvokaten.

I tillegg til våpentilgangen, skal 21-åringen etter det NRK erfarer også ha stått oppført som medlem av en skyteklubb siden våren 2018.

– Tilhørighet til pistolklubb er viktig informasjon i en sak av denne typen. Utover dette blir det vanskelig å kommentere disse opplysningene, sier Kraby til NRK på generelt grunnlag mandag kveld.

NRK har vært i kontakt med ledelsen på skytebanen der klubben har treningene sine. De opplyser at de er bedt om å ikke snakke med media av klubben, men er kjent med saken.

Fra personer i styret i klubben har NRK fått til svar at de ikke vil gi kommentarer, og at de henviser til politiet.

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Visepolitimester Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på en pressekonferanse i Oslo mandag ettermiddag.

Foto: NRK

Manshaus’ forsvarer, Unni Fries, ønsker ikke å kommentere saken.

– Ville ta jegerprøven

NRK har snakket med tidligere medelever av den siktede 21-åringen.

Elevene, som gikk på Fosen folkehøgskole sammen med Manshaus fra august 2018 til mai i år, sier at han skal ha pratet om å ta jegerprøven for å kunne kjøpe seg våpen.

– Han snakket om at vi må forberede oss på rasekrig, sier den tidligere medeleven Benjamin Aas til NRK.

Aas og flere av elevene skal ha reagert på 21-åringens stadig mer ekstreme meninger, og varslet til slutt skolens ledelse.

– Jeg gikk til en lærer jeg vet Philip så opp til. Jeg oppfordret læreren til å ta en prat med ham, sier Aas til NRK.

Philip Manshaus

Lyspunkt

AKTUELT NÅ