Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian

Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian for 2,2 milliarder kroner. Hensikten er å styrke Norwegians kjernevirksomhet, ifølge flyselskapet.

En Norwegians Boeing 787 Dreamliner på vei inn for landing i Stockholm

STYRKER KJERNEVIRKSOMHETEN: Flyselskapet Norwegian selger seg ut av Bank Norwegian.

Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix

Milliardsalget bekreftes i en børsmelding mandag morgen.

Dagens Nærlingsliv, som omtalte transaksjonen først, skriver at Norwegian har inngått en avtale om å selge sin beholdning av aksjer i Bank Norwegian, som primært opererer innen forbrukslån, til Cidron Xingu Limited.

Prisen er 2,218 milliarder kroner.

Viderefører lojalitetsprogram

– Salget av aksjer i Norwegian Finans Holding er en del av Norwegians strategi for å styrke vår kjerneflyvirksomhet og fokusere på overgangen fra vekst til lønnsomhet, sier fungerende konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian i en melding.

Karlsen mener samarbeidet mellom flyselskapet og banken har vært en stor suksess i Norden i mange år. Han sier samarbeidet vil fortsette, uten at flyselskapet eier aksjer i Norwegian Finans Holding.

Dermed fortsetter Norwegian samarbeidet med Bank Norwegian om kundelojalitetsprogrammet Norwegian Reward.

– Dette gjør det lettere å selge flyselskapet, fordi det i realiteten ikke er så mange som ville kjøpt et flyselskap med forbruksbank på kjøpet, sier analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities til E24.

Selsapet som kjøper seg opp i Bank Norwegian, Cidron Xingu Limited, er indirekte eid av fondet Nordic Capital Fund og Sampo.

Selges i flere omganger

I en børsmelding publisert mandag morgen skriver Nordic Capital at det er ingått en avtale om kjøp av 17,47 prosent av aksjene i Bank Norwegian (Norwegian Finans Holding ASA).

– Vi ser frem til å bli engasjerte aksjonærer og støtte selskapet til å bli en ledende paneuropeisk finansinstitusjon, sammen med Norwegian Air Shuttle og deres kundelojalitetsprogram Norwegian Reward, sier Christian Frick, Partner og sjef for finansielle tjenester i Nordic Capital Advisors, i børsmeldingen.

Norwegian skal selge aksjene i flere omganger. Mandag har selskapet solgt 18,6 millioner aksjer til 68 kroner per stykk, noe som tilsvarer 9,97 prosent av Norwegian Finans Holding, ifølge E24.

Disse aksjene fordeles på Nordic Capital og Sampo, og flyselskapet Norwegian beholder drøye 14 millioner aksjer, eller 7,5 prosent av Norwegian Finans Holding.

Deretter vil Norwegian selge disse 14 millioner aksjer i et påfølgende salg, hvis salget blir godkjent av myndighetene. Til slutt skal Nordic Capital eie 11,4 prosent av Norwegian Finans Holding, Sampo 6,33 prosent.

Planen er at Norwegian da skal være uten eierandeler i Bank Norwegian.

Kjos går av

Den siste tiden har vært preget av omstillinger for flyselskapet. I juli ble det klart at Bjørn Kjos går av som konsernsjef for Norwegian, etter 17 år. Han skal fremdeles ha en sentral rolle i selskapet, som rådgivar for styret.

– En bør ikke lede et flyselskap når man har passert 70 år. Jeg er langt på overtid, sa Kjos i forbindelse med avgangen.

Selskapet fikk i andre kvartal 2019 ett resultat før skatt på 111 millioner kroner. Det er en nedgang, men Norwegian viser til lavere kostnader og høyere inntekter.

Bjørn Kjos forteller om hvorfor han går av som konsernsjef

VIDEO: Bjørn Kjos forteller om hvorfor han går av som konsernsjef etter 17 år.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger