Hopp til innhold

Norwegian fratar ansatte retten til egenmelding ved sykdom

Norwegian har sendt ut en e-post om at de ikke lenger kan bruke egenmelding for å melde seg syke til alle ansatte som flyr ut fra flere flyplasser i Skandinavia. – Horribelt, sier fagforeningen.

Norwegian-fly i halvmørke på Gardermoen

Flere fly er forsinket eller går ikke i det hele tatt på grunn av streiken blant pilotene i Norwegian.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

I e-posten som NRK har sett kommer det fram at flygeledelsen både i morselskapet og i det norske datterselskapet mistenker aksjoner med ansatte som melder seg syke.

Norwegian fratar så alle ansatte som flyr ut fra et antall flyplasser retten til å melde seg syk ved hjelp av egenmelding.

Dette betyr at de ansatte må gå til lege og få sykemelding fra første time der de ikke føler seg friske nok til å jobbe.

I e-posten fra Norwegian-ledelsen kommer det også tydelige signaler om konsekvenser for videre jobb for piloter eller kabinansatte som ikke har sykemelding fra lege, og deretter lar være å komme på jobb.

– Dette er en horribel reaksjon, og sier helt klart noe om tilstandene nå, sier Halvor Vatnar i pilotenes forening i Norwegian til NRK.

Beskjed under streik

Hans-Erik Skjæggerud

Hans-Erik Skjæggerud i Parat

Foto: Parat

– Vi registrerer at det nå hardner til mellom partene, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NRK.

Han leder hovedorganisasjonen til pilotene som nå er i full konflikt med arbeidsgiver Norwegian. 70 piloter er tatt ut i streik og det er varslet at alle pilotene i Norge tas ut i streik fra og med onsdag om det ikke blir forhandlinger og enighet før den tid.

Beslutningen om å dra tilbake retten til egenmelding gjelder ifølge selskapet personell i lufta fra baser i Skandinavia, får NRK bekreftet.

– Vi reagerer på hvordan dette brukes nå. For vår bransje er sikkerhet veldig viktig, og når det da ikke er mulig å bruke egenmelding når man er syk er det helt horribelt, sier Halvor Vatnar i Norwegian-pilotenes forening.

Har du tips til forhold rundt streiken NRK bør se på? Tips journalisten direkte eller send inn tips til Nyhetstips 03030.

Mener det er aksjoner

Lasse Sandaker-Nielsen

Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian

Foto: Margret Helland / NRK

Beskjeden fra ledelsen kommer kort tid etter at de gikk ut i media og sa at økt sykefravær var en medvirkende årsak til forsinkelser og avlysninger av flyvninger i helga.

Norwegian virker å mene at piloter driver med ulovlige aksjoner der de melder seg syke.

Ledelsen peker i beskjeden til de ansatte på en bestemmelse i folketrygdloven som kan brukes ved slike aksjoner.

– Vi følger folketrygdlovens bestemmelser som sier at arbeidsgiver har rett til å be om sykemelding dersom man har rimelig grunn til å anta at fraværet ikke skyldes sykdom, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NRK.

AKTUELT NÅ