Hopp til innhold

Norske soldater i strid for Israel

Opptil 30 norske, svenske og danske statsborgere står klare til å gå i krigen for Israel. Det bekrefter den israelske hæren. Flere skandinaver deltok også under den omstridte Gaza-krigen.

Video nsps_upload_2010_3_15_18_32_30_754.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Norske myndigheter har ikke vært klar over at også norske statsborgere er soldater og offiserer i de israelske styrkene.

– Nei, jeg ser ingen etiske dilemmaer ved å jobbe for den israelske hæren. Hvorfor skal jeg det?

Det sier kaptein Bjørn Hermann, som er talsmann for den israelske hæren. Han har både norsk og israelsk statsborgerskap, og er en av flere skandinaver i det israelske forsvaret.

– Gjorde for lite for å hindre tap

Midtøsten er preget av kriger og konflikter. I fjor kom FN med hard kritikk av Israels angrep under Gaza-krigen som brøt ut i romjulen 2008. De israelske styrkene gjorde lite for å hindre sivile tap, ifølge FN.

– Den kritikken er fullstendig feil og jeg tror ikke Israel blir behandlet på riktig måte i den internasjonale pressen. Dette er et konfliktområde, og ingen er perfekte. Men sannheten er langt unna det som blir sagt og skrevet om oss, sier Hermann.

Les mer:

– Bruker sivilbefolkningen

Han mener Israel har gjort alt for å unngå å skade sivilbefolkningen. Han legger heller skylda på at fienden bruker egen sivilbefolkning som beskyttelse når de angriper Israel.

– Det er ingen tvil om at Israel har gjort alt de kunne for å beskytte sivilbefolkningen. Men det er tross alt krig og Israel ble rammet av nesten 10000 raketter over ti år og det er gjort en kjempeinnsats for å stanse rakettutskytingene.

Saken fortsetter under bildet

Bjørn Hermann

Kaptein Bjørn Hermann sier flere hundre norske statsborgere har tjenestegjort i de israelske styrkene.

Foto: NRK

Nordmenn i strid

Det har tidligere vært kjent at norske statsborgere jobber som hjelpemannskaper for det israelske forsvaret. Nå bekrefter Normann at skandinaviske statsborgere også deltar i stridshandlinger. De fleste har dobbelt statsborgerskap.

– Hvor mange danske, norske og svenske statsborgere er soldater i Israel nå?

– Vi har ingen nøyaktig statistikk på det, men til enhver tid kan jeg tenke meg at det er mellom 5 og 30 skandinaviske personer som gjør verneplikttjeneste i Israel.

Ifølge Hermann gjør de ulike tjenester som inngår i deres verneplikt til staten Israel.

– Alle som bor her må gjøre tjeneste i hæren, både kvinner og menn, og de utfører alt fra krigstjeneste til kontorjobb.

– En del av samfunnet

– Hvordan tror du folk hjemme i Skandinavia tenker når de hører at både nordmenn, svensker og dansker er soldater her i Israel?

– Jeg vet ikke, men de som kjenner forholdene her kommer til å ha forståelse for det. Det er jo et vernepliktssystem her som sier at de som bor her må gjennomføre førstegangstjeneste.

Hermann mener førstegangstjenesten er en del av samfunnet fordi omstendighetene er som de er, «med fiender rundt oss».

Mer om saken i Dagsrevyen, NRK1 kl 19.00.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ