Hopp til innhold

Norske ambassade i Pakistan slår alarm: Norsk-pakistanske menn har kone nummer to i Pakistan

Noen norsk-pakistanske menn har en kone i Norge, og i hemmelighet en annen i Pakistan. Barna til kona i Pakistan har da rett på norsk pass og statsborgerskap. Dette varsler den norske ambassaden i Pakistan om, i et notat NRK har fått tilgang til.

Den norske ambassaden i Islamabad

OPPDAGET BIGAMI: Den norske ambassaden i Islamabad har oppdaget tilfeller av flerkoneri når barna av kone nummer to har søkt norsk pass og personnummer.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

I Pakistan er ikke flerkoneri forbudt. Innen islam har en mann rett til å gifte seg med inntil fire koner. Men i Norge er flerkoneri, eller bigami, straffbart.

I et notat skrevet av fem medarbeidere ved den norske ambassaden i Pakistan slås det alarm om blant annet mistanke om norsk-pakistanske menn som har en kone i Norge, og en kone nummer to i Pakistan.

Omfanget av dette går ikke fram av notatet.

Slår alarm

Ambassaden etterlyser klarere regler, og skriver:

«Innhenting av vigselsattest belyser samtidig en annen utfordring, nemlig at barnets oppgitte far ofte har to koner – én i Norge og én i Pakistan.»

Ambassaden skriver at problemet oppstår når de barna den norsk-pakistanske mannen har med kone nummer to i Pakistan, skal tildeles norsk personnummer.

Slik foregår det

Ekteskap nummer to kan ikke registreres i Norge, fordi det da er flerkoneri, og straffbart. Loven omgås, ifølge ambassaden, ved at det ikke opplyses om at han har ektefelle i Pakistan, og det søkes heller ikke om familiegjenforening med ektefelle nummer to. En slik søknad vil bety mulig etterforskning i Norge. Men ambassaden oppdager dette når ambassaden mottar søknad om personnummer og pass for barna til kone nummer to. Barn av en norsk statsborger er automatisk norsk statsborger.

Kone nummer to ofte uvitende

For kona i Pakistan er det av og til nedslående nyheter når hun kommer til den norske ambassaden.

Ambassaden skriver:

«Flere av de pakistanske kvinnene vi møter i forbindelse med søknadene, tror at de på et tidspunkt skal flytte til Norge for å leve med sin mann. I noen tilfeller ser vi at barna, som er norske statsborgere, reiser til Norge mens mor må bli værende i Pakistan.»

– Grovt tillitsbrudd

Abid Raja

Abid Raja (V) vil ha en kartlegging av bigami-tilfeller i Norge.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Stortingspolitiker for Venstre, Abid Raja, er født og oppvokst i Norge, med foreldre som innvandret fra Pakistan på 70-tallet. Han har lest deler av notatet fra den norske ambassaden i Pakistan.

– Jeg mener dette er grovt tillitsbrudd med det norske systemet som er basert på sannferdighet når det gjelder familiegjenforening med barn, sier Raja.

Han understreker at dette viser et foreldet kvinnesyn.

Vi kan ikke stilltiende se at norsk-pakistanske menn på denne måten både utbytter kvinner i Pakistan og i Norge. Begge kvinner er her fanget, sier Raja.

Han vil nå ha en kartlegging av bigami-tilfeller i Norge, fra land som Pakistan og Somalia.

Den norske ambassaden i Pakistan avslutter notatet med å skrive at tilfeller av flerkoneri bør straffeforfølges i Norge, i henhold til straffeloven.

– Lite utbredt

Sosialantropolog Inger Lise Lien mener omfanget av flerkoneri i områdene av Pakistan der de pakistanske innvandrerne til Norge kom fra, trolig ikke er så stort.

Hun drev feltarbeid i disse områdene av Pakistan på 80-tallet.

– Jeg traff noen norsk- pakistanere som hadde to koner. Og de konene jeg traff fordi mannen hadde annen kone i Norge, var dypt ulykkelige over situasjonen, forteller Lien.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger