Hopp til innhold

Norsk menneskerettighetsorganisasjon siktet for heleri og hvitvasking

Økokrim har siktet den norske menneskerettighetsorganisasjonen GNRD og organisasjonens leder for hvitvasking og heleri. Etter det NRK erfarer er siktelsen på over 100 millioner kroner.

Økokrim har siktet den norske organisasjonen GNRD for heleri og hvitvasking. Etter det NRK erfarer skal det dreie seg om over 100 millioner kroner.

Håvard Kampen, Økokrim

Håvard Kampen, Økokrim

Foto: NRK

Den 27. mai gikk politiet til aksjon mot hjelpeorganisasjonen Global Network for Rights and Developement i Stavanger. Hva de fant vil ikke Økokrim fortelle, men statsadvokat Håvard Kampen mener de nå sitter på informasjon som er «egnet til å kaste lys over saken»

Organisasjonen og dens leder er siktet for heleri og hvitvasking. Økokrim mener det er skjellig grunn til å tro at pengene er utbytte fra en straffbar handling.

Etter det NRK erfarer er beløpet i siktelsen på over 100 millioner kroner. Dette er penger som organisasjonen skal ha mottatt fra kilder i De forente arabiske emirater over en periode på tre år.

– Pengene har kommet fra utlandet og inn i Norge. Ut over det har vi ingen kommentar, sier Kampen til NRK.

Lederen er avhørt

Global Network for Rights and Developement ble grunnlagt i 2008. Målet er å forsterke og jobbe for menneskerettigheter og utvikling via strategier og en politikk som gir ekte forandringer, heter det på organisasjonens hjemmeside.

Hovedkontoret ligger i Stavanger, men organisasjonen har samarbeidspartnere i Østerrike, Belgia, Jordan, Spania, Sudan, Sveits, De forente arabiske emirater og Zambia.

– GNRD vil blant annet være en katalysator ved å trekke ut det beste av dagens internasjonale debatt og engasjere FN og andre relevante internasjonale institusjoner på en slik måte at det kan komme såbare grupper og folk i krise til gode, heter det.

Da politiet aksjonerte ble GNRDs leder arrestert og forhørt.

– Han har avgitt en forklaring og er ikke lenger i politiets varetekt, sier statsadvokat Kampen.

Lederen for organisasjonen GNRD er norsk statsborger, men har utenlandsk bakgrunn og kom til Norge som asylsøker. Han har tidligere jobbet som vekter, og satt i kommunestyret i Sola kommune for Arbeiderpartiet fra 2007 til 2011.

Kjell Brygfjeld er advokaten til mannen som nå er siktet i denne saken. Han vil ikke gi NRK noen kommentar.

GNRD

Organisasjonen har hovedkontor i Stavanger.

AKTUELT NÅ