Hopp til innhold

Norsk kampfly-svar: Støtter opplæring av personell på jagerfly

Norge støtter trening og opplæring av ukrainsk personell på jagerfly, ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

F-16

De norske F-16-flyene avsluttet sitt oppdrag for det norske forsvaret i 2022. Da overtok F-35.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Han orienterte i ettermiddag Stortinget om regjeringens beslutning.

– Norge vil vurdere ulike måter å bidra til opplæring og trening av ukrainsk personell på jagerflyet F-16, sier Gram til NRK.

USA og flere europeiske land har indikert at de stiller seg positive til opplæring og trening av ukrainsk personell på F-16.

– Regjeringen stiller seg positiv til et slikt initiativ. Sammen med allierte og partnere vurderer Norge nå hvordan vi kan bidra til opplæring og trening, sier Gram.

Blant partiene på Stortinget er det fremfor alt Venstre som har ivret for at Norge skal bidra også med kampfly til Ukraina.

– Det er bra at nå også regjeringen støtter opplæring av ukrainske jagerflypiloter. Det burde de gjort tidligere slik at vi kunne vært en pådriver sammen med Nederland, Storbritannia og nå også USA, sier stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V)

Ola Elvestuen Pressekonferanse om regjeringens tredje krisepakke

SENT UTE: Ola Elvestuen i Venstre mener regjeringen burde vært en pådriver for å levere F-16-fly til Ukraina.

Foto: Stian Lysberg Solum

– Er dette første skritt mot at Norge skal donere jagerfly eller materiell?

– Jeg går ut ifra at når regjeringen sier dette, er det også mulig at norsk materiell kan være en del av en donasjon, at det er noe som blir vurdert fremover, sier Elvestuen.

Ukrainske piloter får allerede opplæring i bruk av kampfly av typen F-16 i Polen og flere andre land, fremholdt EUs utenrikssjef Josep Borrell i går.

Og denne uken varslet Danmark at landet ønsker å spille en sentral rolle i opplæringen av ukrainske kampflypiloter.

Pressekonferanse om styrking av Forsvaret

VÅPENHJELP: Den norske forsvarsministeren Bjørn Arild Gram (Sp) har det siste halvannet året en rekke ganger kunngjort nye donasjoner til Ukraina.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kampflykoalisjon

Ukraina har lenge ønsket seg kampfly fra Vesten i krigen mot Russland. Men vestlige land har lenge vært skeptiske til å gi Ukraina jagerfly. Senest i januar svarte president Joe Biden nei på spørsmål om USA vil gi kampfly til Ukraina.

Men nå er situasjonen i ferd med å endre seg.

På G7-møte i forrige uke gav Biden klarsignal til at allierte kan levere F-16-fly til Ukraina. Han lovte også å bidra til opplæring i kampflyene.

Og Storbritannia og Nederland har varslet at de vil bygge en internasjonal koalisjon for å skaffe Ukraina amerikanske kampfly av denne typen.

Russland gikk i februar i fjor til en fullskala invasjon av nabolandet Ukraina. Russiske myndigheter har nå advart vestlige land mot å utstyre Ukraina med kampfly.

Vestlige land står overfor en «kolossal risiko» dersom de sender F-16 jagerfly til Ukraina, sier Russlands viseutenriksminister Aleksandr Grusjko lørdag.

– Vi ser at vestlige land fortsatt eskalerer situasjonen. Det innebærer en kolossal risiko for dem selv, sa Russlands viseutenriksminister Aleksandr Grusjko nylig.

Fly

Et norsk F-16 jagerfly under take off fra Keflavik basen under Island Air Policing.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Solgt til Romania

Grams budskap har tidligere vært at Norge hele tiden vurderer mulige nye donasjoner til Ukraina. Men han har ikke ønsket å kommentere konkrete, fremtidige bidrag.

– Norge har gitt betydelig støtte til Ukraina etter invasjonen og vil fortsette med det i årene som kommer. Ukraina har tatt opp behovet for jagerfly bredt tidligere, blant annet i det internasjonale donasjonsmøtet IDCG, sa Gram nylig.

Norge har siden begynnelsen av krigen donert militært materiell til Ukraina. Dette er avgjørende for Ukrainas evne til å forsvare seg mot den russiske invasjonen, ifølge statsråden.

Han viser til at Norge har bidratt med luftvern, artilleri, artilleriammunisjon og stridsvogner.

– Norge bidrar også tungt til trening og opplæring av ukrainsk personell, både i Norge og i utlandet. Det er viktig at vi fortsatt står sammen i støtten til Ukraina. Norge vil fortsette å støtte Ukraina mot de russiske invasjonsstyrkene så lenge det trengs, sier Gram.

De norske F-16-flyene ble tatt ut av drift i fjor, etter 42 år på oppdrag for Norge og Nato.

I november samme år signerte regjeringen en avtale med Romania om salg av 32 norske F-16 jagerfly. Flyene befinner seg fortsatt i Norge. De må ifølge Forsvaret gjennom en omfattende klargjøring før de kan overføres til Romania.

Samtidig har Norge inngått kontrakt med Draken International om salg av inntil 12 F-16-fly som skal brukes i flygeropplæring.

Begge salgene er avhengig av godkjenning fra amerikanske og norske myndigheter, noe som fortsatt er i prosess.

– Komplisert å gi Ukraina fly

Leder i forsvars- og utenrikskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H), sier hun gir regjeringen sin fulle støtte.

– Det er bra at vi nå går i gang med å trene opp piloter, bakkemannskap og teknikere.

Ine Eriksen Søreide

Leder i forsvars- og utenrikskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H)

Foto: William Jobling / NRK

Hun sier Høyre ikke har noen motforestillinger mot å donere F-16-fly, men tror dette er vurderinger som ligger lengre frem i tid.

– Det å donere et jagerflysystem er veldig teknisk komplisert og det tar tid. Det må være forsynt med reservedeler, muligheter for vedlikehold og alt som kreves for å få et fly i lufta og holde det operativt. Dette er mye mer komplisert enn systemene vi har donert til nå.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger