Hopp til innhold

Norsk gass redder tysk miljø

Bruk av norsk gass har ført til stor miljøgevinst i Tyskland. Til tross for at naturgass inneholder klimagassen CO2 som fører til global oppvarming.

Halle før og etter gassen kom

Byen Halle, før og etter overgangen fra brunnkull til gass. Bildet er tatt på samme vinterdag før og etter overgangen.

Foto: VNG

Årsaken er at gass har erstattet brunnkull, som forurenser mye mer.

– Forurensingen var så ille at ingen i dag kan forestille seg det, forteller miljøforkjemper Gisela Kallenbach.

– Enkelte dager var det så ille at man måtte ha lommetørkle for munnen for å kunne puste. Lufta var grå, og noen ganger så sort at politifolk sto langs veiene med fakler for å vise bilistene hvor veien gikk.

Fra grå og skitten til ren og fargerik

Gisela Kallenbach, som er lokalpolitiker og tidligere medlem av Europaparlamentet forteller om hvordan det var i Leipzig i Øst-Tyskland før murens fall. I dag viser hun NRK rundt i en by som har gått fra å være grå og skitten til å bli ren og fargerik.

Gisela Kallenbach

Miljøforkjemper Gisela Kallenbach er positiv til gass.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

– Overgangen fra brunnkull til norsk gass var som murens fall energimessig, sier Klaus-Ewald Holst som både er norsk generalkonsul i Leipzig og toppsjef i den tyske gassimportøren VNG.

De aller fleste bygninger ble varmet opp av brunnkull i DDR-tida. Det førte til helseproblemer, ødela arkitekturen og miljøet.

– Overgangen til gass førte til at folk i øst igjen kunne puste fritt, og en tredjedel av denne gassen kommer fra Norge forteller Holst.

Bruker gass for å redde miljøet

Det står i sterk kontrast til miljødebatten i Norge.

Klaus-Ewald Holst

Klaus-Ewald Holst sammenligner overgangen til norsk gass som murens fall energimessig.

Foto: Rolf Seyboldt / VNG

Mens vi kan få ned utslippene her med å kutte ut gass, kan tyskerne få ned sine utslipp fordi der erstatter gass brunnkull som forurenser tre ganger så mye av klimagassen CO2.

– Gass vil spille en svært viktig rolle i kampen mot global oppvarming, sier Oliver Krischer. Han er folkevalgt i forbundsdagen i Berlin og energipolitisk talsmann for Miljøpartiet De Grønne.

Også Verdens naturfond WWF i Tyskland mener gass må til for å kutte Tysklands CO2-utslipp. De Grønne og miljøbevegelsen kjemper nå for å stanse planlagte kull og atomkraftverk, og erstatte dem med gass og fornybar energi.

AKTUELT NÅ