Hopp til innhold

Norges Bank mener oljefondet ikke bør eie oljeaksjer

Norges Bank mener oljefondet ikke bør eie aksjer i selskaper som utvinner olje og gass, og råder dem til å selge aksjer som tilsvarer 300 milliarder kroner.

Egil Matsen i Norges Bank

GIR RÅD OM SALG: Visesentralbanksjef Egil Matsen sier rådet om å selge oljeaksjer kun handler om hva som er lønnsomt.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Banken anbefaler Finansdepartementet å ta olje- og gassaksjene ut av Statens pensjonsfond utland eller oljefondet som det også kalles.

– Mindre sårbarhet

– Vi har gitt rådet for å redusere statens sårbarhet for et varig fall i oljeprisene, sier visesentralbanksjef Egil Matsen til NRK.

– Det er etter vårt syn et godt tidspunkt å gi et slikt råd. Regjeringen besluttet nylig med støtte i Stortinget at den såkalte aksjeandelen i fondet skal opp til 70 prosent og det betyr at også olje- og gassaksjene i fondet vil øke, sier visesentralbanksjef Egil Matsen i en kommentar.

Utsatt for fall i oljeprisen

Dersom Norges Bank følger forslaget, betyr det at de må selge alle olje- og gassaksjene, som i dag utgjør rundt seks prosent av fondets aksjebeholdning. Det tilsvarer 300 milliarder kroner.

Ifølge Norges Bank gjør investeringene i Statens pensjonsfond utland og Norges eierskap i Statoil staten utsatt for fall i olje- og gassaksjene fordi disse aksjene i stor grad påvirkes av endringer i oljeprisen.

– Har våknet nå

Miljøpartiet de grønne mener dette er noe av det klokeste som har kommet fra Norges Bank på mange år.

– Dette viser at noen har våknet etter å ha sovet i timen. Dette vil jeg kalle en enormt viktig beskjed som vil vekke internasjonal oppsikt, sier Stortingsrepresentant Une Aina Bastholm i MDG.

Une Aina Bastholm

Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet de grønne vil at Statens pensjonsfond utland skal ha større andel aksjer fra den fornybare industrien.

Foto: MDG

– Vi ønsker nå at dette fører til en økt investering i fornybar energi og infrastruktur, for eksempel sol og vind. Vi i MDG vil på sikt endre fondets mandat slik at alle investeringer må være sosialt og miljømessig bærekraftig, i tillegg til krav til avkastning, sier Bastholm til NRK.

På eget initiativ

Visesentralbanksjefen sier at argumentene har modnet over en tid nå.

– Vår oppdragsgiver er Finansdepartementet. Vi tror det er god risikostyring å selge seg ut av olje- og gassaksjene i fondet, sier Matsen.

Norges Bank mener at den norske stat er ekstra utsatt økonomisk fordi man antar at de framtidige olje- og gassinntektene vil gå ned, heter det også i anbefalingen.

Norges Bank har siden oppstarten av fondet gitt Finansdepartementet råd om hvordan fondet burde investere. Oljefondet utgjør i dag en mye større andel av statens formue enn tidligere.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger