NRK Meny
Normal

Norge vant laksestriden

Verdens Handelsorganisasjon, WTO, gir Norge medhold i laksesaken.

Laks
Foto: Henning Bagger / SCANPIX

 

EUs anti-dumpingtiltak mot norsk oppdrettslaks er i strid med WTOs regelverk på 22 punkter, slår WTO fast.

Dette er det største antall brudd på anti-dumpingregelverket som et panel har funnet i noen tilsvarende sak.

Fiskeriminister Helga Pedersen.

Fiskeriminister Helga Pedersen forventer at EUs straffetiltak på norsk laks nå blir fjernet.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Fiskeriministeren fornøyd

– Det er svært gledelig at panelet gir Norge medhold i at EUs tiltak mot norsk laks bryter regelverket. Vi har hele tiden sagt at EU ikke hadde grunnlag for å innføre tiltaket mot den norske laksenæringen og vi krever at tiltaket blir opphevet, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen til NRK Nyheter.

Både statsminister Jens Stolteberg, fiskeriminister helga Pedersen og utenriksminister Jonas Gahr Støre har lenge hevdet at Norge har vunnet laksestriden med EU, mens EUs mann i Norge, Percy Westerlund, har ment det motsatte.

- Norge har vunnet, sa den norske regjeringen. - Nei, EU har vunnet, sa EU.

Denne ordkrigen kom etter at et foreløpig vedtak ble gjort etter sommerferien, uten at partene var enige om tolkningen av vedtaket.

Nå er det likevel glassklart. EUs forsøk på å stoppe norsk laks var forbudt på 22 punkter.  Det er rekord i avtalebrudd i slike saker.

Laks ikke solgt under produksjonspris

I januar i fjor innførte EU en minstepris på norsk laks, fordi unionen mente norske lakseoppdretter driver dumping, det vil si at de selger laksen billigere enn det det kostet å produsere den.

Norge protesterte og klaget EU inn for WTO- verdens handelsorganisasjon 21. februar i fjor.

- Dette kom som en overraskelse, sa Peter Power, talsmann for EUs handelskommisær da. Han sa EU forstod det slik at Norge og EU hadde ein avtale om å unngå å havne som motparter i WTO.

Power viste til at handelskommisær Peter Mandelson hadde lovet den norske utenriksministeren at dersom EU fikk gode nok bevis, så ville EU gå gjennom tiltakene på ny innen ett år.

Men det hadde ikke den norske regjeringen tenkt å vente på.

 

Forventer EUs tiltak fjernet

- Vi er meget godt fornøyd med WTO-panelets klare konklusjoner. Panelet har funnet at EUs anti-dumpingtiltak strider mot WTO-regelverket på så mange og avgjørende punkter at vi forventer at EU raskt fjerner tiltaket, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger