Hopp til innhold

Norge kan boikotte OL-åpningen

Norge kan komme til å boikotte åpningsseremonien under OL i Beijing dersom kinesiske myndigheter ikke tar menneskerettighetene på alvor.

Kina-OL
Foto: ALY SONG / REUTERS

Flere norske politikere på Stortinget går nå inn for en boikott, og kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen, sier det er høyst sannsynlig.

- Myndighetsfravær på åpningsseremonien er et meget sannsynlig scenario dersom det ikke vises andre takter, sier Thommessen.

Nett-TV: Norge truer med boikott

Kulturminister Trond Giske sier han også er i tvil om Norge bør delta på seremonien.

- Jeg er i tvil om vi skal være tilstede fra politisk hold. Det er et tydelig signal hvis vi uteblir, og trusselen fra mange land om å utebli kan være noe som får kinesiske myndigheter til å reagere, sier Giske til NRK.

- De ønsker et vellykket OL, og det kan de få hvis de er lydhøre for de signalene det internasjonale samfunnet gir, sier Giske.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Amnesty refser Kina

Myndighetene i Kina lovet før tildelingen av årets sommer-OL å bedre menneskerettene, men ifølge Amnesty International skjer det nå flere brudd på menneskerettene enn før.

Les: Amnesty hardt ut mot Kina

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har sagt han vil ta saken opp med kinesiske myndigheter.

– Vi har vært tydelige hele veien. Men det er urovekkende når det blir pekt på at folk blir arrestert eller holdt unna fordi de peker på OL, sa Støre onsdag.

Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet sier Norge ikke vil gå inn for en boikott av lekene.

- Vi er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Kina. Flere tusen journalister vil være i Kina og rapportere fra OL, også om kinesiske forhold. Dette mener vi vil føre til et sterkere internasjonalt press på Kina for å bedre menneskerettighetene, sier Johansen.

- Har nok å ta tak i

Venstre støtter også en eventuell politisk boikott dersom situasjonen er uendret. Nestleder Trine Schei Grande mener Kina har mer enn nok å ta tak i.

- De kan også slippe løs politiske fanger, de kan slippe inn internasjonale organisasjoner som jobber med menneskerettigheter. Det er nok på lista som Kina kan gjøre for å bedre menneskerettighetene i landet sitt, sier hun.

- Symbolsk handling

Man kan ikke vente til åpningsseremonien med politisk handling, mener Amnestys fungerende generalsekretær Ina Tin.

- Jeg synes det er bra at politikerne endelig skjønner at det er alvor, men det er bare en symbolsk handling. Å legge press på kineserne i forkant av OL tror jeg er mer virkningsfullt, sier Tin.

Flere europeiske land truer også med å boikotte åpningsseremonien 8. august, og får støtte av EU.

Les: EU truer med OL-boikott

Kinas utenriksdepartement advarte tirsdag mot å boikotte åpningsseremonien.

– Man isolerer ikke Kina ved å holde seg borte. Om noen ikke deltar, så forlater de den olympiske familie. Det undergraver deres egne interesser, sier talskvinnen Jiang Yu.

AKTUELT NÅ