Norge gir 140 millioner kroner til Filippinene

Regjeringen vil gi 140 millioner kroner til hjelpearbeidet på Filippinene. Dermed er Norges totale bidrag oppe i 205 millioner kroner.

Overlevende i Tacloban

13 MILLIONER RAMMET: Skadene på Filippinene er enorme, og 13 millioner mennesker er rammet. Her er en overlevende i katastrofeområdet Tacloban.

Foto: Nicolas Asfouri / AFP

– Behovene for humanitær hjelp er enorme. 13 millioner mennesker er berørte av denne katastrofen, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NRK.

Sammen med statsminister Erna Solberg og hjelpeorganisasjonene Røde Kors, Redd Barna og Caritas holder han nå en pressekonferanse om Norges nye bidrag til de tyfonherjede områdene på Filippinene.

Summen skal fordeles mellom ulike norske nødhjelpsorganisasjoner og gjennom FN-systemet. Bidraget forutsetter at Stortinget godkjenner forslaget fra den borgerlige mindretallsregjeringen, noe som trolig vil skje fredag i uken som kommer.

Fire millioner fordrevne

Filippinske myndigheter opplyste søndag at 3.681 personer er bekreftet omkommet etter tyfonens herjinger. Over 1.000 er fortsatt savnet. Både FN og andre hjelpeorganisasjoner mener imidlertid disse tallene vil stige etter hvert som man får oversikt over større deler av de rammede områdene.


Sten Hansen startet i går en innsamlingsaksjon for å bistå med å bygge hus til 13 voksne og 19 barn i Filippinene. I dag tidlig var han i mål.

Brukte åtte timer på å samle inn til nytt hus til svigerfamilien

– Med dette bidraget gir Norge mer enn EU har gitt. Tidligere har FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommet med en appell om at behovet vil være 300 millioner dollar, 1,8 milliarder norske kroner. Med dette nye beløpet tar Norge en stor del av dette, sier Brende.

Det er mange forskjellige tragiske skjebner blant de 13 millioner berørte:

  • Fire millioner fordrevne fordi hjemmene deres enten er ødelagt eller nabolaget for farlig å oppholde seg i
  • 12.000 skoler er ødelagt
  • Dyrkbar og viktig er ødelagt flere steder
  • Fire millioner barn står i fare for å bli underernært de neste ukene.
  • Mange sykehus er rasert av naturkreftene
  • Samtidig er det ventet 25.000 fødsler den kommende måneden på Filippinene

– Det trengs 200 millioner bare i daglige matvarebehov, sier Brende.

Nyheten om Norges bidrag kommer dagen etter at EU og Storbritannia økte sine bidrag med henholdsvis 58 og 293 millioner kroner. Også britene fordeler sine midler mellom FN og hjelpeorganisasjoner. Ifølge Brende vil regjeringen fortløpende vurdere å øke hjelpen ytterligere, og han er opptatt av at Norge skal statuere et tydelig eksempel i det pågående internasjonale hjelpearbeidet.

– Som et samlebånd

– Når man hører om de enorme behovene, da fatter jeg ikke noe annet enn at man gir masse. Det er ekstremt viktig å være på ballen nå. Får man ikke plantet ris raskt nå, ja, da er det ikke noe å hente ved neste innhøsting. Får man ikke det man trenger til å bygge opp igjen skoler nå, da vil mange barn være uten skole lenger enn nødvendig, sier Brende.

En amatørfotograf tok bilder av tyfpnen Haiyan idet den treffer Tacloban i Filippinene.

Her treffer tyfonen Filippinene

Med infrastrukturen nede for telling er det en stor ufordring å få frem nødhjelpen. Innenriksminister Mar Roxas sier regjeringen arbeider hardt for å få ryddet veier og få inn nye forsyninger.

I den hardt rammede byen Tacloban er vannforsyningen nå delvis gjenopprettet, melder UNICEF. Også andre forsyninger for barn begynner å komme på plass.

Haiyan herjer i 379 km/t - Nyheter, tv og radio fra hele verden - NRK.no – Det er som et samlebånd. Vi arbeider hele natta for å pakke og laste varene, og om morgenen kjøres de ut. Folk kan stole på at nødhjelpen når fram, sier Roxas til Reuters.

FN, som deler av det norske bidraget skal kanaliseres gjennom, har fått kritikk for sin håndtering av nødhjelpen.

– Vi mener dette er det beste virkemiddelet vi har, for å unngå at de ulike aktørene springe for mye i beina på hverandre. Dette er krevende og komplisert, men vi mener dette er en god måte å gjøre det på i denne typen saker, sier Brende.

Erlend Johannesen er fortsatt i Tacloban på Filippinene og situasjonen i byen blir stadig verre. Opptaket er fra mandag og er gjort av Reuters media express.

Erlend Johannesen om barn på Filippinene

SISTE NYTT

Siste meldinger