Hopp til innhold

Niende koronadødsfall ved sykehjem i Eidsvoll – nå er flere varslet

Både helsetilsynet og Fylkesmannen har blitt varslet etter smitteutbruddet ved sykehjemmet. Denne uka får de også Folkehelseinstituttet på besøk.

Villa Skaar Valstad sykehjem Eidsvoll

Villa Skaar Valstad sykehjem i Eidsvoll kommune.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

På to uker har ni av 23 beboere ved Villa Skaar Valstad i Eidsvoll dødd av koronaviruset.

Alle beboerne på sykehjemmet er bekreftet smittet, og sykehjemmet er av de hardest rammede av koronarelaterte dødsfall i landet

Det er sykehjemmet selv som tirsdag opplyser om det siste dødsfallet på sine nettsider. Avdøde er en kvinne i 90-årene, som var smittet av koronaviruset.

– Det er nok en påminnelse om hvor trist og alvorlig utbruddet der har blitt, sier kommuneoverlege Carl Magnus Jensen til NRK.

Kommuneoverlegen sier at alle beboerne nå er bekreftet smittet.

– Det er smitte hos beboere og ansatte, som til sammen nå er 49 personer.

Onsdag kommer FHI på besøk til sykehjemmet for å gå gjennom rutinene og vurdere de videre smitteverntiltakene ved sykehjemmet.

Kommuneoverlegen i Eidsvoll kommune, Carl Magnus Jensen.

VARSLET: Kommuneoverlegen har selv varslet Helsetilsynet og Fylkesmannen etter mange dødsfall ved sykehjemmet i Eidsvoll.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Varslet om brudd på smittevern

En tilkallingsvikar som jobbet ved Villa Skaar Valstad sendte et varsel til Statens helsetilsyn om det vikaren mente var brudd på smittevernet ved sykehjemmet. Det skriver VG.

Helsetilsynet bekrefter overfor avisen at de har mottatt et varsel fra vikaren.

Administrerende direktør ved sykehjemmet, Richard Skaar Thorsrud, sier til VG at de tar dette svært alvorlig, og at de nå vil ettergå alle hendelsene i den oppgitte vaktperioden.

Kommuneoverlegen har også selv sendt et varsel til Fylkesmannen og til Helsetilsynet.

– Jeg har selv sendt en varsel til Fylkesmannen om situasjonen. Ikke da på grunn av mistanke om kritikkverdige forhold, men fordi situasjonen er så alvorlig som den er, sier kommuneoverlegen til NRK.

Bakgrunnen for varslet han selv har sendt til Helsetilsynet er den alvorlige situasjonen sykehjemmet nå står i.

– Jeg har varslet Helsetilsynet, men da med bakgrunn i at dette er en alvorlig hendelse med store konsekvenser. Ikke fordi jeg har mistanke om kritikkverdige forhold ved Villa Skaar, sier Jensen.

Han forventer at Helsetilsynet vil komme til bunns i hva som har blitt gjort riktig og hva som har gått galt.

Bekymret for sosial kontakt

Hittil i november er det påvist nesten 100 smittetilfeller i kommunen, opp fra 30 i oktober.

Kommuneoverlegen opplyser til NRK at mellom 70 og 80 av de 100 tilfellene er knyttet til Villa Skaar, og utdyper hvilken relasjon de smittede har til sykehjemmet:

– 46 ved selve sykehjemmet, ti ved den kommunale omsorgsboligen, om lag ti husstandsmedlemmer av smittede, tre smittede på kommunalt sykehjem, samt om lag ti med noe usikker, men mulig relasjon til Valstad, skriver Jensen.

Faglig grunnlag for revidert lokal forskrift i Eidsvoll slår fast at de aller fleste smittetilfellene har tilknytning til sykehjemmet:

«De fleste tilfellene kan altså knyttes til ulike helseinstitusjoner og i stor grad sammenheng med utbruddet ved Valstad sykehjem. Det er likevel bekymring og risiko for lokal smitteutbredelse knyttet til alle disse smittede personenes sosiale kontakter før smitten ble avdekket,» skriver Jensen.

Det var VG som omtalte vurderingen først.

Vurderer å skjerpe tiltakene

Jensen skriver også at smitte har spredd seg i ansattes husstander og omgangskretser.

«Alle nærkontakter man avdekker blir satt i karantene, men smittesporingen får ikke blitt absolutt», skriver han.

Det er også påvist smitte ved Vilberg helsetun og en kommunal omsorgsbolig i Eidsvoll.

Rådmannen har sluttet seg til Jensens vurderinger. Kommunen skal nå vurdere å skjerpe smitteverntiltakene.

Det anbefales å utvide påbudet om bruk av munnbind på offentlig transport og i taxi til å også gjelde butikker og kjøpesentre.

Det anbefales også å bruke munnbind i begravelser. Anbefalt maksgrense på offentlige arrangementer er 20 deltakere.

Stenging av skoler og barnehager vurderes foreløpig ikke som aktuelle tiltak. Barnehager, barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler kan fortsette på gult nivå.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT