Hopp til innhold

Nekter å beklage Listhaug-«assosiasjoner» til jødeforfølgelsene

Når innvandringsminister Sylvi Listhaug blir med politiet for å jakte ulovlige innvandrere gir det assosiasjoner til jødeforfølgelsene under andre verdenskrig. Det mener Ingebrigt Steen Jensen.

 Ingebrigt Steen Jensen

Ingebrigt Steen Jensen mener kravet om beklagelse er en avsporing av debatten rundt Sylvi Listhaugs fremferd som statsråd.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Her i huset satt vi vantro i sofaen og så på iscenesettelsen som åpenbart vakte grufulle minner for veldig mange av oss. Selv klarte jeg ikke la være å tenke på Warszawa-ghtettoen og på den delen av politiet i Norge som hjalp tyskerne å finne jøder omtrent på samme vis under krigen. Bank-bank midt på natta! Vis oss papirene! Heraus! Til en leir langt borte, der det er natt og tåke.

Ingebrigt Steen Jensen / Facebook.com

Dette skrev reklamemannen og samfunnsdebattanten Ingebrigt Steen Jensen etter å ha sett en reportasje på TV2 der innvandringsminister Sylvi Listhaug er med politiet for å «jakte ulovlige innvandrere».

Gunnar Stavrum

Gunnar Stavrum krever beklagelse

Foto: Nyhetsspiller

Det har fått redaktøren i Nettavisen, Gunnar Stavrum, til å gå i taket. Han mener Jensen sammenligner norsk asylpolitikk under Listhaug med nazistenes utryddelse av jøder. Nå krever han en beklagelse.

Bestefaren døde i konsentrasjonsleir

– Dette er ikke en sammenligning. Jeg skriver at reportasjen vakte noen assosiasjoner. Rundt 15 000 mennesker har satt navn under at dette var langt over streken, sier Jensen i Politisk kvarter på NRK.

Han mener Listhaug krysset en grense i norsk politikk ingen annen statsråd har krysset etter andre verdenskrig da hun var med på razziaen med pressen på slep.

Jensen fortsetter kanonaden mot Listhaug.

– En norsk statsråd lager ikke fredagsunderholdning av å jakte på mennesker man mener bør kastes ut av landet. Bildene er av en slik art at man kan sammenligne med ting man ikke synes det er morsomt å sammenligne med. Det bankes på dører, man leter etter folk, de blir vettskremte og de skal legge frem papirer. Akkurat som min bestefar opplevde i 1942 da han ble tatt av politiet i Bergen og sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland hvor han døde, sier Jensen før han fortsetter:

– Å gjøre debatten om Listhaugs aksjon til et spørsmål om at jeg bør be norske jøder om unnskyldning er en fantastisk avsporing av en viktig sak.

Det holder ikke for Stavrum.

Putter Jensen og Listhaug i samme båt

– Jensen fossror i forhold til hva han skrev. Sammenligningen er grotesk, horribel og respektløs overfor de seks millioner jødene som ble utsatt for folkemord. Å sammenligne dette med norsk innvandringspolitikk er hårreisende. Jensen reduserer en viktig debatt om et vanskelig tema til en reklamepreget slagorddebatt som jeg synes er håpløs, sier Stavrum før han fortsetter:

– Jeg synes du skal være ærlig nok til å si at her gikk det litt av sporet og beklage denne delen av innlegget.

Det avviser Jensen, og settes i samme bås som Listhaug av Stavrum.

– Listhaug og Jensen bidrar til polariseringen av debatten som tilslører reelle standpunkt. Norsk innvandringspolitikk har ikke endret seg nevneverdig etter regjeringsskiftet, men dette forsvinner helt i debatten, sier Stavrum.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger