NAV med bremsen på

NAV-reformen er kommet halvveis, men stadig flere søkere må vente for lenge før de får svar på søknaden sin. Nå må NAV ta grep for å få behandlingstiden ned.

NAV
Foto: Else Jorunn Saga / NRK

Nrknyheter.no kunne i dag fortelle om Kent Inge Haugerud som ble tatt som gissel da han jobbet som fengselsbetjent, og som nå kjemper en lang kamp for å få svar og hjelp av NAV til å komme tilbake i arbeidslivet.

- Trenerer behandlingen

- Det tærer på, sa Haugerud til nrknyheter.no.

Kent Inge Haugerud

Kent Inge Haugerud.

Foto: Privat

- Det er psykisk tungt å måtte gå sykemeldt og vente på svar fra NAV, når jeg helst vil tilbake som yrkesaktiv som fort som mulig, sier han.

- Jeg føler at NAV trenerer behandlingen av søknaden min og ikke tar saken på alvor.

LES: Gisseloffer ble NAV-offer

Bryter tidsfristen

Han er langt fra alene. Per i dag har NAV hele 14.000 søknader som har ligget lenger enn maksimal behandlingstid.

Halvveis i reformen, er dette en økning på 150 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Og samtidig som det er en kraftig økning i saker som ikke blir behandlet innen fristen, har det vært en nedgang i antall saker som ble behandlet fra januar til mai i år, sammenlignet med samme tid i fjor.

Må sette igang tiltak

Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) sier til nrknyheter.no at de ikke er fornøyd med tiden det tar før søkerne får svar fra NAV.

- Departementet er selvfølgelig ikke fornøyd med saksbehandlingstiden, og det vet vi at NAV heller ikke er, sier statssekretær i AID, Laila Gustavsen.

Ifølge NAVs egne tall greier de ikke overholde de behandlingsfristene NAV har satt seg selv, på 75 prosent av saksområdene.

Nå må NAV ta grep og sette i gang tiltak i sommer.

- Akkurat nå prøver vi å mobilisere ressurser internt til å jobbe overtid, eller vi vil få hentet inn vikarer, så vi kan forbedre prosessene og få behandlingstidene ned, sier direktør i NAV, Yngvar Åsholt.

Ifølge Åsholt er førsteprioritet å få ut pengene de dem som skal ha økonomisk støtte, i tide.

- Særlig uførepensjon og barnebidrag tar det i dag for lang tid å få ut, og det er vi ikke tilfreds med.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger