Hopp til innhold

Muslimer føler seg overvåket

Muslimer i Norge føler seg over terrorsovervåket av myndighetene. Vanlige mennesker er redde for å snakke fritt. De passer seg for hva de sier over telefonen og hva de skriver i e-poster.

PST-sjef Jørn Holme
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Flere muslimer opplever at de blir sett på som en sikkerhetsrisiko.

- Vi frykter at det pågår en utbredt overvåkning av muslimer i Norge i dag, og at det er lavere terskel for at muslimer skal bli overvåket. Det brer seg en frykt blant unge, oppegående og godt utdannede muslimer om at deres e-post blir lest og at telefonsamtaler avlyttes, sier leder Muslimsk Studentsamfunn, Usman Rana.

Usman Rana.
Foto: NRK1 / NRK

- Kjenner du til konkrete tilfeller av overvåkning?

- Det har vært snakk om at PST (red. anm: Politiets Sikkerhetstjeneste) har vært i kontakt med en del folk fra det muslimske miljøet, sier han.

- Tror du at du selv blir overvåket?

- Jeg håper og tror inderlig ikke at jeg blir det, men som et offentlig muslimsk ansikt, er jeg redd jeg kan lide samme skjebne som kommunistene gjorde før i tiden, svarer Rana, som studerer medisin ved Universitetet i Oslo.

Inviterer Storberget

Abid Raja
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Onsdag arrangerer Rana og studentsamfunnet et seminar med tittelen "Muslimer, Norges sikkerhet og overvåkning".  Advokat Abid Raja, justisminister Knut Storberget og PST-sjef Jørn Holme skal delta. De må blant annet svare på følgende spørsmål: Er norske muslimer en trussel mot Norges sikkerhet, og hvilket ansvar har unge, norske muslimer for ivaretakelse av rikets sikkerhet?

Verre i det siste

Både i Tyskland og Danmark mener politiet de har avverget aksjoner der de mistenkte har tilknytning til Al Qaida. Med avsløringene følger mistenksomheten også her i landet, mener generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan.

- Jeg vet at en del muslimer frykter overvåkning, og at enkelte tror at de har blitt eller blir overvåket. Noen frykter at de blir overvåket ganske mye, og da snakker de ikke om det i det hele tatt til noen, nettopp fordi noen kan høre på, sier Sultan.

- Hva slags mennesker er dette?

- Dette er helt vanlige mennesker. Den eneste forskjellen fra andre er at de er muslimer. En del som frykter, er kanskje politisk aktive eller har verv som krever en type klarering, og noen frykter de ikke får den klareringen fordi de er muslimer.

- Hvorfor er dette et problem?

- Dette er et demokratisk problem. Vi har jo sett i Norge tidligere at vi har hatt politisk overvåkning, og det er selvfølgelig et vel så stort problem dersom det foregår overvåkning i dag på grunnlag av religiøs overbevisning.

Muslimer overvåkes, men...

Sjefen for PST, Jørn Holme, avviser at de overvåker muslimer som gruppe.

- Vi overvåker ikke muslimer, sikher, vegetarianere eller folk som går i Levis-bukser. Vi følger med på dem vi mener kan planlegge alvorlig kriminalitet, sier Jørn Holme.

Jørn Holme
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Jørn Holme legger til at terroren har kommet nærmere Norge i og med pågripelsene i Danmark og Tyskland de siste ukene. Han sier dette innebærer at terrortrusselen her hjemme er alvorlig, selv om trusselnivået fortsatt er lavt.

PST-sjefen vil ikke gå ut med verken hvem som overvåkes eller hvor mange, men han gjentar at det finnes personer og grupperinger i Norge som støtter terroraksjoner i utlandet.

Holme forstår frykten i det muslimske miljøet for å bli stemplet.

- Jeg vet at mange unge med flerkulturell bakgrunn føler seg stigmatisert med den terrorfrykten vi dessverre har i Europa, og det er viktig for meg å lytte til hva de har å si. Dessuten har jeg selv noe på hjertet om hvordan vi jobber, og jeg vil forsøke å avmystifisere og rette opp en del vrangforestillinger om vårt arbeid, sier han.

Ønsker minoriteter i PST

Også Politiets Sikkerhetstjeneste skal være en flerkulturell arbeidsplass, legger Holme til:

- Det er viktig at vi i PST faktisk er sammensatt på en måte som gjenspeiler befolkningen. Vi er også avhengige av folk som har en flerkulturell bakgrunn.

AKTUELT NÅ