Statoil kan få snarlig ja til boring ved Lofoten

Store havområder utenfor Lofoten kan gjenåpnes for oljeboring rett etter valget. Hvis den nye regjeringa vil, kan Statoil få tillatelse til å begynne å bore i høst.

Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell i Lofoten

Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell vil ikke oljeboring i Lofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Mesteparten av Nordland 6 sørvest ble åpnet for 20 år siden, men boringa ble stanset av politikerne ut denne stortingsperioden.

En hardt presset Ola Borten Moe har fått mye kjeft for å ville starte oljeboring i Nordland 6, ikke langt unna Røst i Lofoten.

Les også: Stoltenberg uenig med Borten Moe

– Nordland 6 forlengst åpnet

Ola Borten Moe

Olje- og energiminister Ola Borten Moe

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Men det var ikke hans idé, oljeministeren peker på noe som ligger litt skjult i regjeringens egne dokumenter.

– Nordland 6 ble åpnet i 1994 av denne forsamlingen, sier Borten Moe.

Det vil si Stortinget. Dagens forbud mot petroleumsaktivitet gjelder kun ut denne stortingsperioden. Dette blir dermed en av de første sakene den nye regjeringen får på bordet.

Politisk er de åpnede delene av feltet vest for Værøy og Røst blitt stengt i flere runder, men samtidig har Olje- og energidepartementet forlenget Statoils utvinningstillatelse til 2014 som statssekretær Per Rune Henriksen fortalte NRK tidligere denne uka.

– Det er ikke slik at vi har nullet ut verken åpningen av området eller tillatelsen som er gitt tidligere, sa Henriksen.

Les også: Pessimistiske oljemotstandere bekymrer naturvernerne

Flere svar i regjeringen

I dagens regjering er det minst tre svar på hva som bør skje med Nordland 6.

Ifølge Olje- og energidepartementet kan det juridisk åpnes etter valget.

Mesteparten av Nordland 6 sørvest for Lofoten kan i realiteten være gjenåpnet for oljevirksomhet etter valget. Det vil miljøvernminister Bård Vegard Solhjell fra SV slett ikke vite noe av.

– Det er faktisk hvordan vi gjør det ved valg som er avgjørende for om det blir oljeboring i Lofoten eller ikke. Dersom SV blir sterke, så blir det ikke oljeboring i Lofoten, sier Solhjell.

Les også: – Kan ikke love å verne Lofoten i evig tid

Uklar statsminister

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg

Foto: NRK

Statsminister Jens Stoltenberg ga et svar som det ikke er spesielt lett å bli klok på i Stortingets spørretime.

– Det spørsmålet vil jeg rett og slett være litt forsiktig med å svare på. Jeg er litt usikker på jusen. I tillegg til jusen, om man kan bruke en gammel konsekvensutredning, så er det også en politisk vurdering om hvor gammel en konsekvensutredning kan være. Troms 2 ble konsekvensutredet tilbake på 1980-tallet. Jeg tror det vil være lett å argumentere for at dersom man skal åpne Troms 2, og kanskje også Nordland 6 og 7 som er utredet, så trengs det nye konsekvensutredninger. Det gjelder i hvert fall for de uåpnede områdene, sa statsministeren i spørretimen.

– Alt dette mener jeg tilsier at vi senker skuldrene og tar oss litt tid. Jeg er opptatt av at vi ikke presser gjennom beslutninger, særlig ikke beslutninger om aktivitet i områdene, sa Stoltenberg.

– Bør svare før valget

Arve Bakke

Arve Bakke leder Fellesforbundet.

Foto: Bård Siem / NRK

Fellesforbundet, som har mye makt i LO, har et landsmøtevedtak på at oljeboringen i de åpnede delene av Nordland 6 bør starte rett etter valget.

– Politikerne bør gi klare svar på hva de vil før valget, slik at vi vet hvem vi bør stemme på, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke.

– Fellesforbundet mener at vi skal ha samme prinsipielle tilnærming til hele sokkelen, også sokkelen rundt Lofoten og Vesterålen. Dersom det er forsvarlig, både miljømessig og sikkerhetsmessig, så skal vi åpne for aktivitet, sier Bakke.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger