I en ny meningsmåling sier 49 prosent nei til oljeboring utenfor Lofoten, mens 34 prosent sier ja.
Tallene gleder miljøbevegelsen, men de er likevel bekymret for at folk tror at oljenæringa får det som de vil uansett.
Lars Haltbrekken.
Foto: Margrethe Miljeteig / NRKI målingen InFact har gjort for NRK Nordland tror nesten 7 av 10 at det blir oljeutvinning i en eller annen form i løpet av ti år.
– Sliter med skjebnetroa
– Vi sliter ofte med skjebnetroa her i landet, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.
Han viser til at de samme mekanismene slo til i EU-kampen for snart 20 år siden.
– Til tross for at det var et flertall mot, var det et flertall som trodde vi kom til å bli medlem av EU uansett.
– Synd, men forståelig
Styremedlem Bente Lorentzen i Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja synes det er trist at folk ser ut til å mene at motstand ikke nytter.
– Men det er forståelig at folk tenker sånn med tanke på den makta oljeindustrien har. Historien viser at de nesten alltid har fått de områdene de har pekt på tidligere, sier hun.
– Logisk
Oljeforsker Helge Ryggvik.
Foto: Universitetet i OsloGro Brække i Norsk olje og gass.
Foto: Roald, Berit / SCANPIXOljeforsker Helge Ryggvik ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over at nordlendingene tror oljeindustrien kommer uansett.
– For meg fremstår det som logisk. Den allmenne bevisstheten om styrken til oljeindustrien er på en måte skjebnebestemt, sier han.
– Det er interessant er folk faktisk ser at oljeindustrien er så mektig som den er og at det logiske i Norge i dag er at det til slutt blir oljeutvinning utenfor Lofoten.
– Ringvirkninger i nord allerede
Administrerende direktør Gro Brækken i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass avviser imidlertid at næringen kommer til å presse frem en oljeutvinning.
– Det er Stortinget som bestemmer om det skal åpnes for oljeutvinning. Det gjør de etter en konsekvensutredning, og vi synes det er fornuftig at flertallet er for at det skal gjennomføres, sier hun.
Brækkens forklaring på at flertallet tror det blir oljeutvinning uansett, er som følger:
– Det handler nok om at folk ser at det går sakte og stødig mot flere arbeidsplasser og ringvirkninger av oljevirksomheten som allerede er etablert i Nord-Norge. Det gjør nok at folk regner med at de vil skje aktivitet også der de bor, sier hun.