Hopp til innhold

Møte om FN-bidrag mandag

Utenrikskomiteen kommer sammen på mandag for å drøfte Norges bidrag til FN-styrken i Libanon.

Stortingssalen
Foto: Arkivfoto: Morten Holm / Scanpix

Det sier komiteens leder, Olav Akselsen (Ap), til NRK.

I går kom lederen for Stortingets største opposisjonsparti, Siv Jensen (Frp), med krass kritikk av regjeringen fordi regjeringen offentliggjorde sin holdning om norske styrker til Libanon, uten at saken først var forelagt Stortinget.

Hun viste til tidligere praksis og sa at slike saker skal til Stortinget og avgjøres der, og at det derfor var galt av regjeringen å gå ut som den gjorde med sin beslutning i går.

Enig i kritikken

Men selv om stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) ikke ville gå til det drastiske skritt å innkalle de 169 stortingsrepresentantene til et ekstraordinært møte, sluttet han seg til noe av kritikken som Frp-formann Siv Jensen kom med i går.

 - Den endelige beslutningen ligger jo i Stortinget, og jeg regner med at regjeringen tar kontakt med lederen i utenrikskomiteen. Men det hadde vært en fordel med et møte i den utvidede utenrikskomité før det norske bidraget ble proklamert i nyhetene, sa Jagland.

Olav Akselsen fra Arbeiderpartiet er leder for utenrikskomiteen. Han sier nå til NRK at den utvidede utenrikskomite kommer sammen for å drøfte denne saken på mandag.

- "Timingen" kunne vært bedre

Akselsen sier at den utvidede utenrikskomite kunne vært sammenkallt tidligere, men at de nå altså kommer sammen på mandag. Han sier, som Jagland, at det ikke skulle være behov for å sammenkalle hele Stortinget.

Det er vanlig når Stortinget ikke er samlet at den utvidede utenrikskomiteen blir sammenkallt,- den er både riktig organ og enklere å samle når Stortinget ellers har ferie.

Norge har tilbudt fire MTB-båter med mannskap til den FN-ledede fredsstyrken som etter planen skal ta over kontrollen i Sør-Libanon på mandag.

AKTUELT NÅ