Hopp til innhold

Mina Adampour: – Politiinspektørens kronikk er ubalansert

– Kronikken om at folks fremmedfrykt er rasjonell og berettiget, tegner et skremselsbilde, sier lederen for Landsforeningen mot rasisme. Hun mener det er uheldig at politiinspektøren undertegnet med yrkestittelen sin.

Kronikken til politiinspektøren fra Haugesund er ubalansert og tegner et skremselsbilde av situasjonen. Det mener Mina Adampour, lederen for Landsforeningen mot rasisme. Politimannen skrev i et avisinnlegg i går at folks fremmedfrykt er rasjonell og berettiget.

Det har tatt litt av etter at politiinspektør Thomas Utne Pettersen fikk kronikken sin på trykk i Haugesunds Avis torsdag. Der skrev han at folks fremmedfrykt mot flyktninger og asylsøkere er høyst rasjonell og berettiget.

– Jeg ser en bekymringsfull utvikling der politiet bruker stadig mer av sine ressurser, for å etterforske og iretteføre kriminalitet begått av utlendinger, sier Pedersen.

Mina Adampour, leder for organisasjonen Landsforeningen mot rasisme, reagerer på kronikken. Hun synes den er ubalansert og tegner et skremselsbilde av situasjonen.

– Det er uheldig at han signerer som politiinspektør. Da blir han fort en representant for det offentlige Norge, sier Adampour til NRK og fortsetter:

– Vi skal bygge gode relasjoner mellom majoritets- og minoritetsbefolkningen. Det gjør han ikke med en så ubalansert og ikke vitenskapelig og heller ikke en etterrettelig kronikk, sier Adampour til NRK.

Utne Pettersen

RASERI OG BEGEISTRING: Politiinspektør Thomas Utne Pettersen utløste både raseri og begeistring med en kronikk om innvandrere og kriminalitet som tar av i sosiale medier.

Foto: Thomas Halleland

– Selektiv i fremleggelsen av sine data

Politimannen viser blant annet til at asylsøkere de siste årene har stått bak flere voldtekter i Haugesund, og går hardt ut mot politikerne.

– Kvinner og barn ofres på asyl- og flyktninginstituttets alter, skrev han blant annet i kronikken.

Adampour på sin side mener at Pedersen må ha bedre belegg for dataene han legger frem.

– Han er veldig selektiv i fremleggelsen av sine data. Han sauser også sammen flere forhold. Han snakker om utlendinger samtidig som han innleder kronikken sin med at den skal handle om flyktninger og asylanter, sier hun.

Sylvi Listahug delte kronikken på sine Faceboo-side

DELTE DEN: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug delte kronikken til politiinspektør Thomas Utne Pettersen på sin Facebook-side.

Foto: NRK

Får ros fra Listhaug

Politiinspektøren har også fått ros for kronikken sin. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har til og med delt kronikken på sin Facebook-side.

– Jeg synes det er utrolig bra at Norge har folk i tjenesteapparatet som er ærlige på de utfordringene vi står overfor, sier Listhaug til NRK.

Også lederen av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik, synes det er bra at politiinspektøren har skrevet om dette, selv om hun også mener at kronikken ikke representerer hele kriminalitetsbildet.

– Vi vet for eksempel at de aller fleste voldtekter skjer i nære relasjoner, og at etniske norske menn står bak mange av disse. Men det er likevel en del av kriminalitetsbildet. Det må man tåle å diskutere, sier Tajik til NRK.

Pettersen skrev som privatperson, og ledelsen i politidistriktet sier at politifolk også har ytringsfrihet.

– Jeg kan i ettertankens lys at det var noen spissformuleringer jeg kunne ha tonet ned, men jeg mener fortsatt at budskapet står, sier Pettersen.

AKTUELT NÅ