Hopp til innhold

Miljøorganisasjoner sterkt kritisk til utbygging av oljefeltet Johan Castberg

Miljøvernorganisasjonene frykter Statoils billigere løsning for utbygging av det enorme oljefeltet Johan Castberg kan koste klimaet dyrt.

Leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg

– GALSKAP: – Det er fullstendig galskap å skulle investere i et prosjekt som vil binde Norge til enorme klimagassutslipp de neste 30 årene, skriver Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Foto: Naturvernforbundet

– Det er fullstendig galskap å skulle investere i et prosjekt som vil binde Norge til enorme klimagassutslipp de neste 30 årene, skriver Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Tirsdag leverte Statoil sin plan for utbygging og drift av oljefeltet Johan Castberg utenfor Finnmark.

Det ble av bransjen betegnet som en jubeldag for Nord-Norge.

Gaute Eiterjord, Natur og Ungdom

KRITISK: Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom mener det utbyggingen av Johan Castberg vil torpedere norske klimamål.

Foto: Natur og Ungdom

I planene går frem at Statoil har kuttet i investeringskostnadene, blant annet ved å gå bort fra planene om å forsyne det enorme feltet med strøm fra land. Isteden går de inn for gassturbiner.

I tillegg har Statoil bestemt at oljeproduksjonen skal foregå til havs, og ikke på land.

Det fører til at klimagassutslippene vil bli 270.000 tonn CO₂ per år, som utgjør 2 prosent av det årlige utslippet fra norsk sokkel i dag.

– Klimabombe

– Det vil torpedere norske klimamål og bidra til farlige klimaendringer, mener Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom.

Han peker også på at dersom alle oljeressursene på feltet utvinnes og brennes, vil det også bidra til enda større klimagassutslipp.

– Dette feltet er en klimabombe uten like, sier Eiterjord.

Ifølge Natur og Ungdom burde feil som har vært avdekket på Goliatplattformen være et varsku mot mer oljevirksomhet i Barentshavet. Han frykter for den sårbare naturen og fiskeriene i Barentshavet.

Frederic Hauge

STERKT IMOT: – Med Johan Castbergfeltet setter vi i gang med oljeproduksjon i noen av verdens mest sårbare områder og noen av verdens mest produktive områder for mat. Vi er sterkt imot det, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Da burde det være helt uaktuelt å gå videre med flere oljeprosjekt i Barentshavet, sier Eiterjord.

Han mener oljeindustrien ikke har troverdighet når det gjelder å håndtere forholdene så langt nord med mørketid, is og hardt vær.

Tviler på lønnsomheten

Ifølge Statoil kommer Castberg-feltet til å bli lønnsomt, selv med en oljepris på 35 dollar fatet.

De får støtte av oljeanalytiker Thina Saltvet, som sier Statoil sparer penger på å velge en en flytende produksjonsløsning, og å ha presset prisene hos leverandørindustrien.

Lederen av Naturvernforbundet er ikke overbevist.

– Vi snakker altså om de samme aktørene som står bak milliardsprekkene på Goliat-feltet. Risikoen for å investere i et så stort og langvarig prosjekt som Castberg blir ikke akkurat mindre med årene, sier Lundberg.

Også faglig leder i Bellona, Frederic Hauge, tviler på lønnsomheten.

– Jeg er redd for at dette kommer til å bli en sak hvor man ikke lærer av erfaringene fra Goliat og andre skandaler.

– I tillegg setter vi i gang med oljeproduksjon i noen av verdens mest sårbare områder og noen av verdens mest produktive områder for mat. Vi er sterkt imot det.

Hauge frykter Johan Castberg-utbyggingen vil stikke kjepper i hjulene for klimamålene.

– Castberg er en stor utbygging hvor Statoil legger opp til store utslipp, og ikke vil elektrifisere plattformer. Da blir det vanskeligere for Norge å klare å nå klimamålsettingene.

AKTUELT NÅ