Hopp til innhold

Mener større åpenhet kunne begrenset Equinor-tap

Både KLP og Folketrygdfondet mener større åpenhet rundt Equinors USA-satsing kunne bidratt til å redusere tapene – og får støtte av analytiker.

Skiferoljeproduksjon på feltet Eagle Ford i Texas

DYR MORO: Store deler av Equinors virksomhet på land i USA har gitt tap i regnskapene. Bildet er fra Eagle Ford-feltet i Texas der Equinor solgte seg ut i 2019.

Foto: Mieko Mahi/AP/Statoil

– Åpenhet er en av våre kjerneverdier. vi har veldig stor tro på åpenhet fordi åpenhet bidrar til å skape debatt, det bidrar til læring og til å få ting opp og håndtert, sier leder for ansvarlige investeringer i KLP, Jeanett Bergan til NRK.

Jeanett Bergan

Jeanett Bergan er leder for ansvarlige investeringer i KLP.

Foto: linda reinholdtsen

KLP er en av de største aksjonærene i Equinor utenom staten, som eier 67 prosent, og eier i dag Equinor-aksjer for om lag 2,3 milliarder kroner.

Den siste tiden har Equinor vært i søkelyset på grunn av selskapets til dels mislykkede satsing på landbasert olje- og gassproduksjon i USA. Tapene er i regnskapene kommet opp i over 200 milliarder kroner, og Dagens Næringsliv har avslørt en omfattende ukultur preget av sløsing, slurv og mangel på internkontroll.

Equinor bedyrer i dag at selskapet har ryddet opp i rotet.

Etterlyste mer informasjon om USA-eventyret

Eiere og analytikere har i flere år etterlyst flere detaljer rundt USA-satsingen, uten at Equinor har villet imøtekomme dem fullt ut. Finanstilsynet ba i 2014 Equinor skille ut USA-virksomheten som eget område i regnskapene, men selskapet fulgte ikke anbefalingen.

Jeanett Bergan i KLP er blant dem som sier hun forgjeves har etterspurt mer informasjon om USA-satsingen.

– Det er veldig lett å se i ettertid at større åpenhet antakeligvis kunne bidratt til å redusere noen av de tapene man har erfart, sier hun i dag.

Bergan får støtte fra Folketrygdfondet, som er Equinors nest største aksjonær etter staten.

– Dette har vært en dialog over tid, og de har jo da valgt å ha en annen rapportering. De har begrunnet det, mens vi har tatt opp dette ved flere anledninger, sier administrerende direktør Kjetil Houg i Folketrygdfondet til NRK.

Mener ukultur kunne vært avdekket tidligere

At Equinor har tapt store summer i USA har vært kjent i finanskretser flere år. Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets har likevel latt seg overraske den siste tiden.

Teodor Sveen-Nilsen, finansanalytiker i Sparebank1 Markets

Teodor Sveen-Nilsen er finansanalytiker i Spareank 1 Markets og har fulgt Equinor i mange år.

Foto: Johan Sættem / NRK

– Det som er nytt er at det definitivt har vært en ukultur i organisasjonen der. Hadde man fått tapene enda mer fram i lyset, kanskje hadde man fått avdekket det tidligere, sier Sveen-Nilsen til NRK.

Equinor har på sin side tidligere sagt at det aller meste av tapene i USA skyldes at oljeprisen ble langt lavere enn forutsatt da investeringene ble gjort.

Selskapet har også vist til at mye informasjon om virksomheten i USA, utover det som finnes i kvartalsrapportene, er tilgjengelig gjennom offentlig rapportering til myndighetene i USA (Equinor er børsnotert i New York i tillegg til i Oslo).

– Dette har altså ikke vært skjult eller holdt hemmelig på noen måte, sa konsernsjef Eldar Sætre i Equinor på selskapets generalforsamling i går.

Eldar Sætre

Konsernsjef Elda Sætre i Equinor.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Han har imidlertid registrert kritikken som har kommet, og sa selskapet skal bli tydeligere på hvordan det går med investeringene i USA.

– Vi vil også gjøre en nærmere vurdering av hensiktsmessigheten av eventuelt å etablere USA som et helt selvstendig rapporteringssegment, sa Sætre.

AKTUELT NÅ