NRK Meny
Normal

Mener slankeprogram forsterker fordommer

Slankeprogrammet «The Biggest Loser» bekrefter og forsterker fordommer mot overvektige, mener førsteamanuensis ved Norges Idrettshøgskole. – Målet er å bryte ned fordommer, svarer TVNorge.

The Biggest Loser på TVNorge

Førsteamanuensis Gro Rugseth mener «The Biggest Loser» er urealistisk.

Foto: TVNorge

Deltakerne i TV-programmet har måttet takle mange utfordringer i sin kamp for å bli kvitt kiloene.

Slankeprogrammet går ut på at deltakerne skal forsøke å gå mest mulig ned i vekt på tre måneder mot en pengepremie. Konseptet er amerikansk, men i vår sendte TVNorge for første gang en norsk versjon av serien.

Men programmet er med på å forsterke fordommer mot overvektige, skriver førsteamanuensis Gro Rugseth ved Norges Idrettshøgskole i en kronikk i Aftenposten i dag.

Der påpeker hun at serien bidrar til å gi et inntrykk av at fedme er et individuelt ansvar og problem, og at livvsstil fullt og helt kan velges.

Slankeprogrammet «The Biggest Loser» bekrefter og forsterker fordommer mot overvektige, mener førsteamanuensis ved Norges Idrettshøgskole.

VIDEO: Se debatten mellom Gro Rugseth og Kari Jaquesson i Dagsrevyen.

– Urealistisk

Rugseth mener at det er problematisk at deltakerne settes på en streng diett og et svært tidskrevende treningsregime.

– Det som foregår er fullstendig urealistisk. For å få tid og krefter til å gjennomføre dette er deltakerne tatt ut av all annen virkelighet, og er kun forpliktet til å gjøre som trenerne sier. Det blir kunstig sammenlignet med den virkelige hverdagen, sier hun.

TVNorge er uenig i kritikken, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland.

– Vårt mål hele tiden er å bryte ned fordommer. Også har vi prøvd å lage et program for å vise fram menneskene som sliter med sykelig overvekt, ikke bare et program som handler om inntak og trening for å slanke seg. Vi har prøvd å vise frem de problemstillingene man står overfor og det ansvaret man har når man skal slanke seg, sier han.

Han får støtte av trim- og kostholdsekspert Kari Jaquesson.

– Jeg tror ikke det å fremstille overvekt som et individuelt ansvar er en fordom. Vi er alle ansvarlige for vårt eget liv. Fedme og overvekt oppstår ikke av seg selv, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger