Hopp til innhold

Søreide om IT-angrepet man mener Kina står bak: – Ikke akseptabelt

Norge er blant flere land som anklager Kina for dataangrep i det medier skriver er et koordinert fremstøt mot Kina. Kina avviser anklagene.

Kongeparet på offisielt statsbesøk i Kina

Ine Eriksen Søreide håndhilser på Kinas president Xi Jinping i 2016. I dag anklager Norge og flere andre land Kina for å stå bak et IT-angrep som fant sted i mars.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er et alvorlig angrep som rammet vår viktigste demokratiske institusjon, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Stortinget varslet 10. mars om datainnbrudd i sine e-postsystemer. Innbruddet ble utført ved å utnytte sikkerhetshull i e-posttjeneren Microsoft Exchange. Nå sier UD at Kina står bak angrepet.

– Flere av våre allierte, EU og Microsoft har også bekreftet dette. Kinesiske myndigheter må hindre at slike angrep finner sted, slik at liknende hendelser ikke skjer igjen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i pressemeldingen.

Til NRK sier Søreide at UD har gjort en vurdering gjennom etteretningsinformasjonen de sitter på. Hun kaller handlingen alvorlig.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide forteller at de har innkalt den kinesiske ambassaden og tatt opp dataangrepet direkte.

Foto: Jil Yngland / NTB

– Alle cyberoperasjoner etterlater seg ulike former for spor, og da er det blant annet våre sikkerhetstjenester som gjør vurderinger av og sammenstiller den informasjonen. Og på bakgrunn av denne informasjonen har regjeringen gjort en vurdering av at angrepet stammer fra Kina, sier Søreide.

Kina avviser påstandene

Hun opplyser om at den kinesiske ambassaden ble kalt inn til et møte tidligere i dag, men ønsker ikke å gå inn på hva som ble sagt i det møtet.

I en uttalelse til NRK sier den kinesiske ambassaden at «det er grunn til å stille spørsmål ved om dette er politisk manipulasjon».

– Vi håper Norge kan fremskaffe fakta og bevis for å finne ut sannheten, skriver ambassaden i uttalelsen.

Videre skriver ambassaden at Kina er en forsvarer av cybersikkerhet og har jobbet mot den typen adferd.

En talsmann for Kinas utenriksdepartement sier ifølge internasjonale nyhetsbyråer at Kina «er sterkt imot og kjemper mot cyberangrep og nettyveri i alle former».

Talsmannen advarer samtidig og sier at det å legge skylden på noen for nettangrep må være basert på beviser, ikke «grunnløse beskyldninger».

PST etterforsker fortsatt

– At slik ondsinnet cyberaktivitet tillates å finne sted, er ikke i tråd med normene for ansvarlig statlig atferd i det digitale rom som alle FNs medlemsstater har sluttet opp om. Vi har i dag innkalt den kinesiske ambassaden og tatt opp saken direkte, sier utenriksministeren.

PST opplyser til NRK at deres etterforskning av IT-angrepet fortsatt pågår. Utover det ønsker de ikke å kommentere dagens uttalelse fra UD.

Norge er ikke det eneste landet som i dag har anklaget Kina for dataangrep. EU, Storbritannia, USA og Nato har stiller seg også bak Norges pekefinger.

Ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP kommer fordømmelsene fra Norge, EU, Storbritannia, NATO og en rekke andre land av Kina som et felles framstøt koordinert av USA.

USA har i dag kunngjort at de mener aktører tilknyttet den kinesiske statens sikkerhetsministerium stod bak angrepene der Stortinget var ett av ofrene.

FILE PHOTO: Chinese President Xi Jinping shakes hands with U.S. Vice President Joe Biden inside the Great Hall of the People in Beijing

USAs president Joe Biden og Xi Jinping da Biden var visepresident i 2015. USA fordømmer Kina i en uttalelse fra Det hvite hus.

Foto: Pool New / Reuters

Flere land ut mot Kina

Samtidig kunngjør de også flere andre detaljer knyttet til kinesisk hacking. Fire navngitte personer er i dag siktet for en rekke andre dataangrep, og de knyttes av FBI og amerikansk påtalemyndighet til sikkerhetsmyndighetene i Kina.

– USA har lenge vært bekymret for Folkerepublikken Kinas uansvarlige og destabiliserende oppførsel i cyberspace, skriver Det hvite hus i en uttalelse.

Videre heter det at «Kinas uansvarlige oppførsel i cyberspace er uforenelig med landets objektiv om å være en ansvarlig leder i verdenssamfunnet».

– I dag gjør land i hele verden det klart at bekymringer om Kinas ondsinnede cyberaktiviteter bringer dem sammen for å si ifra, styrke cybersikkerhet og jobbe for å stanse trussler mot våre økonomier og nasjonale sikkerhet, heter det i uttalelsen.

Til Reuters sier USAs president Joe Biden at USA ikke tror at myndighetene i Kina nødvendigvis har gjort det direkte, men at de beskytter aktører som gjør det.

Sjefen for de britiske nasjonale sikkerhetsmyndighetene, Paul Chichester, sier i en uttalelse at dataangrepet er «nok et eksempel på et ondsinnet angrep» fra aktører med tilknytning til Kina.

– Denne typen oppførsel er fullstendig uakseptabel, og sammen med våre partnere vil vi ikke nøle med å si ifra når vi ser den, sier Chichester i meldingen.

Nato skriver i en uttalelse at de observerer med bekymring hvor hyppige og komplekse cyberangrepene har blitt.

– Uakseptabelt og svært alvorlig

De understreker at de jobber sammen som en allianse for å takle disse utfordringene.

– Vi fordømmer slike ondsinnede cyberaktiviteter som er utformet for å destabilisere og skade den euro-atlantiske sikkerheten og forstyrre hverdagen til våre borgere. I tråd med vårt nylige toppmøte i Brussel, ber vi alle stater, inkludert Kina, om å opprettholde sine internasjonale forpliktelser og å handle ansvarlig i det internasjonale systemet.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen kaller angrepet på Stortinget et angrep på det norske demokratiet.

Tone Trøen

Stortingspresident Tone Trøen.

Foto: Margret Helland

– Angrepet var uakseptabelt og svært alvorlig, og det må forventes at kinesiske myndigheter gjør det de kan for å hindre at slike IT-angrep skjer, sier Trøen.

Mange virksomheter i mange land ble rammet tidligere i år av at sikkerhetshull i Microsoft Exchange ble utnyttet.

− Det er betydningsfullt at regjeringen i dag reagerer, og at dette skjer samtidig med reaksjoner fra allierte land og organisasjoner. For å bevare et velfungerende, åpent og stabilt demokrati må vi arbeide sammen i et stadig mer krevende trusselbilde, sier Trøen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger