NRK Meny
Normal

Marthe ble voldtatt på russetreff i Oslo

Marthe Hansen (21) var på Tryvann med jentebussen fra Asker, da hun mistet venninnene sine i kaoset. En gutt hjalp henne. Men han hadde helt andre planer.

Marthe Hansen (21) var på Tryvann med jentebussen fra Asker i 2012, da hun ble voldtatt i skogen.

Det var 28. april 2012 og en av de første store festene i russetiden. Musikken dundret fra høyttalerne på Tryvann i Oslo.

– Det jeg husker er at jeg mistet alle vennene mine. Selv om ikke området er så stort, så er det mange mennesker. Så traff jeg han, da. Han var hyggelig og skulle hjelpe, sier Marthe Hansen.

Marthe Hansen ble voldtatt på russetreff

VOND TID: Når mai og russetiden kommer, dukker bildene fra 28. april 2012 opp i hodet til Marthe Hansen. Hun flyttet til Hamar og bort fra Asker, etter at hun ble voldtatt på russetreff på Tryvann.

Foto: Ola Mjaaland

Etter hvert måtte de på toalettet, der det var mye kø.

– Da hadde jeg allerede begynt å stole litt på ham. Vi valgte å gå i skogen. Ikke gjør det, sier alle. Men du tenker at det skjer ikke deg, sier hun.

Fikk erstatning

21-åringen er tilkjent 150.000 kroner fra Erstatningsnemnda for voldsofre. Fra vedtaket står hendelsen beskrevet:

«Mannen spurte om de kunne ha sex. Marthe svarte «nei». Men før hun fikk på seg buksene, dyttet mannen henne, slik at hun datt forover, på knærne. Gjerningsmannen tok videre tak i Marthes høyre arm og vred den bak på ryggen hennes.»

Videre står voldtekten beskrevet. Marthe forklarte politiet at hun ropte om hjelp, men ingen kunne høre henne på grunn av høy musikk. Til slutt fikk hun vridd seg unna og løpt bort.

Lys fra russefest på Tryvann

LYS OG MØRKE: Bildet viser lyset anleggene på russebussene på Tryvann 27. april 2012. Marthe Berg var her. Hun opplevde marerittet da hun ble med en gutt for gå på do i skogen bak toalettet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Saken er henlagt på grunn av manglende opplysninger om gjerningsmann. Om vi har noen spor å følge i en slik voldtektssak, så gjør vi det, sier påtaleleder Beate Brinch Sand ved seksjon for vold og sedelighet i Oslo politidistrikt.

Flere voldtekter

Erstatningsnemnda mener Marthes forklaring fremstår som troverdig. Hun var på voldtektsmottak morgenen etter, og den medisinske dokumentasjonen underbygger hennes forklaring. Men gjerningsmannen går fri, på samme måte som fire anmeldte russevoldtekter de siste to ukene.

– Jeg vil helst ikke tenke på det. Det var en grunn for at jeg flyttet, sier Marthe, som nå bor på Hamar.

Denne helgen reiste 20.000 russ til de store landstreffene på Lillehammer og i Kongeparken, som har varslet stort vakthold.

Tiltak mot voldtekter på russetreff

TILTAK: Politioverbetjent Frode Øvreås ved Lillehammer politistasjon og Lars Nes, ansvarlig for russetreffet på Lillehammer, står ved toalettområdet som overvåkes med vakter i helgen. I tillegg skilles jentene og guttene med et gjerde.

Foto: Arne Sørenes

Fire jenter sitter tilbake. De har opplevd marerittet; å bli voldtatt når de skulle ha sin livs fest. To av jentene har anmeldt brutale voldtekter med flere gjerningspersoner etter russetreff på Tryvann sist helg. Politiet i Oslo opplyser at de jobber med tips, men de har ingen mistenkte i sakene.

– Jeg blir forbannet. Jeg skjønner ikke hvordan folk kan gjøre slik, og jeg skulle ønske at jeg kunne gjøre noe, men det er ikke så mye jeg får gjort. For alt jeg vet, så kan det være den samme fyren som står bak flere voldtekter, sier Hansen.

Preget

De tre årene etter voldtekten har vært tøffe. 21-åringen har hatt mareritt, søvnproblemer og vært deprimert. Det går bedre nå, men i bølger.

– Det er tungt. Jeg har begynt å gå til psykolog igjen. Det var en lang periode der jeg klarte meg uten, men når russetiden kommer så må jeg ta en tur tilbake. Det er vel mest å se de røde dressene som gjør det vanskelig. Du får opp alle de vonde minnene, sier Hansen.

Hun legger til at det var mye moro i russetiden også, når hun klarte å ikke tenke på voldtekten.

Rødruss

VONDE MINNER: Synet av røde russedresser, vekker vonde minner hos Marthe Hansen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Hvorfor anmeldte du ikke voldtekten før etter russetiden?

– Jeg bestemte at han ikke skulle få ødelegge russetiden for meg. Jeg hadde brukt ganske mye penger på det også. Jeg fortrengte det, men da russetiden var ferdig, da kom det veldig fort tilbake. Så det endte med at jeg sluttet på skolen og flyttet til Hamar, sier hun.

Nå er hun mor til en gutt på seks måneder og har planer om ta opp igjen fagene hun mangler fra videregående.

21-åringen gikk på Nesbru i Asker. En av russebussene blant Stabekkrussen har en av årets mest populære låter - kalt «Sjeiken». Strofer som «Vil du være med meg hjem hvis jeg skjenker deg på sprit?» og «I kveld er det lov å være hore» har provosert og skapt debatt denne uken.

De 28 guttene bak skriver på facebooksidene sine: «Sjeiken har i lang tid støttet Amnesty sin Nei er Nei kampanje mot voldtekt, og vi vet at vår medruss forstår humoren til sangteksten vår.»

– Drøye russelåter

Hansen ønsker ikke å moralisere for mye rundt de grove tekstene på årets låter.

– Jeg synes de er litt drøye, men jeg tror kanskje ikke det er så mange som tenker over teksten. De er bare fengende og man synger med, sier hun.

Til årets russ har hun likevel en oppfordring:

– Pass på hverandre. Ikke la noen gå alene, selv om du tenker at «det skjer ikke deg», så kan det fort gjøre det. Det er ikke bare voldtekter, det kan skje mye annet også, sier Marthe Hansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger