Klart flertall for Lysbakken

SV i Møre og Romsdal vil ha Audun Lysbakken som ny leder i partiet.

Audun Lysbakken
Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Søndag ettermiddag stemte SV sitt fylkesårsmøte i Møre og Romsdal over hvem de ønsker som ny leder i SV.

Kristin Halvorsen trekker seg på årets landsmøte, og kampen har stått mellom Audun Lysbakken og Heikki Holmås.

I avstemningen nå i ettermiddag fikk Lysbakken 30 stemmer, mens Heikki Holmås fikk 6 stemmer.

Fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal SV

Olav Hauge, Manuel Navarro og Guri Bugge teller stemmene.

Foto: Trond Vestre / NRK

- Veldig bra

Tidligere stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen har vært en av de som har gått inn for Audun Lysbakken. Han er glad for at Lysbakken vant frem på fylkesårsmøtet.

- Dette er veldig bra. Han er den som kan føre partiet videre etter at vår beste leder gjennnom tidene, Kristin Halvorsen, trekker seg, Det må skje på viktige saker. Vi er et grønt parti, men vi må vinne klimameldinga, sier Bjørn Jacobsen til NRK.

Heikki Holmås klarte bare å samle seks stemmer under fylkesårsmøtet i SV. En av de som ønsker Holmås som ny leder, er fylkespolitikeren Ingrid Opedal fra Volda.

- God evne til å lytte

Ingrid Opedal

Fylkespolitiker Ingrid Opedal ville ha Heikki Holmås som ny SV-leder.

Foto: Trond Vestre / NRK

- Jeg har samarbeidet mye med Heikki Holmås og jeg synes han har vist en veldig god evne til å lytte til folk ute i distriktene. Jeg synes også han har veldig stor energi. Han er dyktig, sier Opedal

- Audun er en glimrende lederkandidat, men jeg tror også Heikki kunne ha gjort en veldig god jobb som SV-leder, sier Ingrid Opedal.

Ingen av de to lederkandidatene var til stede under fylkesårsmøtet. Begge hadde svart på spørsmål som Møre og Romsdal SV hadde stilt om viktige saker. Audun Lysbakken presenterte seg også gjennom en video.

- Et være eller ikke være

Oddrun Årflot

Leder i Møre og Romsdal SV, Oddrun Årflot, er godt fornøyd over støttet til Lysbakken.

Foto: Trond Vestre / NRK

Fylkesstyret med leder Oddrun Årflot i spissen hadde gått inn for Audun Lysbakken. Søndag kunne Årflot registrere at Lysbakken vant klart frem på fylkesårsmøtet.

- Han er en flink mann og jeg synes han er den rette til å stake ut en ny kurs for partiet vårt, sier Oddrun Årflot.

- Hvor viktig er det å treffe rett i valget av ny leder?

- Jeg tror det kan bli et være eller ikke være i forhold til å profilere oss som parti og profilsere oss som et tydelig parti på venstresiden, sier Årflot.

Vikarbyrådirektivet

Et annet spenningsmoment under SV sitt fylkesårsmøte var hvor langt partiet ville gå i resolusjonen mot vikarbyrådirektivet.

Det er full enighet i Møre og Romsdal SV om at Norge bør nedlegg veto. Direktivet blir oppfattet som arbeiderfiendtlig i SV. Men spørsmålet er hva SV gjør dersom Arbeiderpartiet står på kravet om at direktivet bør gjennomføres.

Et knapt flertall støttet det siste avsnittet i resolusjonen som innebar et klart og tydelig signal om at SV ikke kan fortsette i regjering dersom Arbeiderpartiet står fast på at direktivet må gjennomføres.