Hopp til innhold

– Kastrering er ikke nødvendig for min helse

Luca Dalen Espseth (27) er «mann uten penis». Han håper på endringer for transpersoner etter at Amnesty tirsdag slo fast at Norge har brutt menneskerettigheter mot transpersoner.

Luca Espseth

Luca Dalen Espseth forteller at erfaringene med det norske helsevesenet har vært frustrerende.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Tirsdag kom Amnesty med en rapport der det heter at Norge bryter menneskerettigheter mot transpersoner. Grunnen er blant annet at praksis tilsier at transpersoner i Norge må tvangssteriliseres for å få skiftet kjønn.

Luca Dahlen Espseth har tidligere vært med i P3-dokumentaren «Mann uten penis». Han sier til NRK at han er glad for at Amnesty har rettet søkelyset mot transpersoners situasjon i Norge.

– Det er veldig sterkt at de sier at Amnesty sier at Norge bryter menneskerettigheter. Jeg håper virkelig at norske myndigheter gjør noe med det, sier Espseth til NRK.

– Kastrering ikke nødvendig for meg

Espseth er også rådgiver i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Han forteller at transpersoner som i dag ønsker å endre juridisk kjønn, må gjennom en lang og tidkrevende behandling. Denne gis i tillegg bare til et mindretall av dem som søker.

– Årlig er det nesten 200 personer som søker om få kjønnsbekreftende behandling. Av disse er det 25 prosent som kommer gjennom. Dette er veldig få, langt færre enn andre land vi liker å sammenligne oss med, sier Espseth.

Han reagerer også kraftig på at praksis så langt har vært at man til slutt må kastrere seg for få endret juridisk kjønn.

– Hvordan har din opplevelse vært i dette systemet?

– Det er veldig tidkrevende, og jeg følte at det motarbeidet meg. Det var jeg som måtte bevise at jeg var en mann. Det visste jeg veldig godt at jeg var. I tillegg følge jeg veldig mye normativt press på å gjennomgå en viss pakke med behandling, som jeg ikke følte at jeg trengte, sier Espseth.

– Det virker som de tenker at det er helt naturlig at man skal gjennomgå alle operasjoner som finnes tilgjengelig, inkludert kastrering. Det er ikke nødvendig for meg og min helse, sier Espseth.

Håper på arbeidsgruppe

Espseth sier han nå setter sin lit til at en ekspertgruppe nedsatt av Helsedirektoratet under den forrige regjeringen vil fortsette sitt arbeid.

Dette for å få til enklere, åpen og lett tilgjengelig prosedyre for å kunne endre juridisk kjønn.

– Jeg håper den nye regjeringen følger opp dette arbeidet, og blir et foregangsland når det gjelder LHBT-spørsmål, sier Espseth.

– Hva tenker du om at det står «female» i ditt pass?

– Det er et stort hinder for mitt liv. Det er ikke bare når jeg skal gjennom en passkontroll, dette gjelder også når jeg skal på apoteket, posten, eller søke ny jobb, få attester fra skole eller andre ting i livet. Da må jeg fortelle om min medisinske historie og bakgrunn. Det er et overtramp i mitt privatliv, sier Lucas, som tidligere har tatt til orde for at det opprettes et tredje kjønn.

– Ingen som vet om oss

Espseth sier at det er relativt få transpersoner i Norge, og tror det er noe av grunnen til at temaet ikke har fått mer fokus tidligere.

– Det er bare slikt det har vært siden 70-tallet. Det er relativt få transpersoner i Norge, og det fagmiljøet som har drevet med dette innenfor helsesektoren har fått definisjonsmakta, sier Espseth.

– Ingen andre har brydd seg, og det er ingen av oss som har turt å stå fram på TV for å snakke om det. Ingen vet om oss, sier Espseth.

Luca Dahlen Espseth

Luca Dahlen Espseth har flere ganger slått alarm om transpersoners situasjon i Norge. Dette bildet er tatt fra en tidligere anledning.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ