Denne t-skjorta ble for drøy for Stortinget

STORTINGET (NRK): SVs Bård Vegar Solhjell fikk påpakning for påkledningen han hadde under en stortingsdebatt om menneskerettigheter i Russland.

Klesrefs

VIDEO: Se stortingspresident Olemic Thommesen (H) gi Solhjell refs for t-skjorta han gikk med for å sette foukus på homofiles rettigheter.

Solhjell i LHBT-skjorte

Bård Vegar Solhjell (SV) viser fram t-skjorta som førte til kleskjeft.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Solhjell hadde på seg en knallrød T-skjorte som Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) har lansert i forkant av Sotsji-OL da han tok opp spørsmålet rundt minoriteters rettigheter i Russland tirsdag.

– Ikke uventet

Teksten på T-skjorta henviser til det olympiske charterets prinsipp seks, som slår fast at alle former for diskriminering er uforenlig med den olympiske bevegelse. Det gikk ikke upåaktet hen:

– Dette ser jeg mer som en rekvisitt, enn som en naturlig del av et antrekk på Stortingets talerstol, sa stortingspresident Olemic Thommessen (H) etter innlegget. Thommessen la til at han sluttet seg til budskapet på rekvisitten.

Solhjell viste fram t-skjorta på Twitter. Artikkelen fortsetter:

Laster Twitter-innhold

– Veldig ventet

Solhjell sier til NRK at kritikken han fikk var «veldig ventet», men at det var verdt det.

– Jeg visste nok på forhånd at jeg ville få en påtale, men jeg synes det var viktig å få vist den på Stortingets talerstol, sier Solhjell.

Han mener det er viktig å vise at det finnes en bred bevegelse i Norge som støtter homofile i Russland.

– Jeg vil at russerne ser at selv i det norske parlamentet er det noen som tar på seg en t-skjorte og viser sin støtte til russiske homofile, som blir grovt undertrykket i det landet det skal være OL i om noen få dager.

– Var det snakk om et snev av sivil ulydighet?

– Det kan man knapt kalle det. Jeg går vanligvis i dress og slips i salen, i dag tok jeg av meg slipset og på meg den t-skjorta for å vise min støtte til menneskerettigheter, og spesielt LHBT-personer, i Russland.

Omstridt homolov i Russland

Både Solhjell og Unge Høyre har tidligere tatt til orde for at statsminister Erna Solberg bør ha på seg en homopin under sin reise til vinter-OL i Russland.

– Det dårligste alternativet er å reise dit og ikke markere motstand, da risikerer man å bli en av Putins propagandashow, sa Solhjell til NRK den gang.

I fjor sommer undertegnet Russlands president Vladimir Putin loven som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda».

I Russland er det nå forbudt å gi informasjon om homoseksualitet til personer under 18 år. Straffen til dem som informerer om «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige er bøter på opp til 5000 rubler – cirka 1000 kroner.

Ifølge menneskerettighetsforkjempere betyr loven i praksis at homofile russere ikke får vise offentlig at de er glade i hverandre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger