Lover mer bredbånd til distriktene

Senterpartiet resirkulerer åtte år gammelt valgkampløfte.

Liv Signe Navarsete

Senterpartiets valgkamp åpnet torsdag på Rånåsfoss i Akershus.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Senterpartiet har i årevis profilert seg på at de vil ha bredbånd til distriktene. Nå vil de at alle skal få såkalt superbredbånd.

Dette skjer ti år etter at Senterpartiet lanserte begrepet «den digitale allemannsretten».

Odd Rogers krav fra 2001

Under valgkampen i 2001 var daværende Senterpartiet-leder Odd Roger Enoksen sitt fremste budskap: «Breibånd til distriktan».

I dag er det bortimot full bredbåndsdekning i Norge, men Senterpartiet lover enda mer fokus på å øke den digitale standarden over hele landet.

Odd Roger Enoksen

Tidligere Sp-leder Odd Roger Enoksen hadde ett hovedbudskap under stortingsvalget i 2001: Bredbånd til distriktene.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Senterpartiet legger fram en distriktspakke som skal lokke velgerne til partiet. Partiet lover at ekstra raskt bredbånd, såkalt superbredbånd, skal være tilgjengelig over hele landet.

Partiet vil bygge ut fiberbasert kommunikasjonsnett i hele landet og sikre at bedrifter, offentlige institusjoner og alle husholdninger får tilgang til fiberbasert breiband innen 2015.

- Det er ikke aktuelt at folk og bedrifter – i Akershus eller i andre deler av landet, skal bli hengende etter når raskere bredbånd etter hvert blir bygd ut, sa partileder Liv Signe Navarsete da partiets valgflesk ble servert under valgkampåpningen på Rånåsfoss i Akershus torsdag.

10 mrd til veiene

Men rosinen i distriktspølsa er at partileder Liv Signe Navarsete lover én årlig milliard de neste ti årene til opprusting av fylkesveinettet.

– Når Senterpartiet sitter i regjering blir det lagt mye mer ny asfalt rundt omkring i landet. Men etterslepet på vedlikehold og asfaltering på fylkesveiene er stort, sier Navarsete, og lover at de ekstra veimilliardene kommer i tillegg til satsinga på fylkesveiene som regjeringen la på plass i vår.

Distrikt i fokus

Også disse punktene lover hun å ta med inn i regjeringsforhandlingene dersom Senterpartiet og de rødgrønne får fornyet tillit.

  • Tak på antall statlige arbeidsplasser i Oslo
  • Lik nettleie på strøm i hele landet
  • Ettergi studielånet til alle låntakere som er bosatt og arbeider i kommuner med redusert arbeidsgiveravgift
  • Fraktutjevning på drivstoff

Senterpartiet ønsker å utvide ordningen med å ettergi studielån. Den skal ikke bare gjelde i kommuner med unntak av arbeidsgiveravgift, men også dem som har redusert:

- For en person som tar med seg kompetansen sin til en distriktskommune betyr det at 15.000 kroner av studielånet blir slettet hvert år. Det gjør det lettere å rekruttere folk med utdanning til distriktene – og vi vil få flere som ønsker å etablere seg med virksomhet i distriktskommuner, sier Navarsete.

Les: Områder med redusert arbeidsgiveravgift

SISTE NYTT

Siste meldinger