Hopp til innhold

Advarer mot lommetyv-bander på buss og trikk

Politiet og Ruter advarer mot lommetyver på busser og trikker i Oslo. Frekke tyver som opererer i grupper lurer telefoner og lommebøker fra folk uten av de merker det.

Buss og trikk i Oslo

Politiet og Ruter advarer mot lommetyver på busser og trikker.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

På vei hjem fra jobb med en overfylt 31-buss i Oslo ble Katrine Nilssen nylig offer for lommetyver.

– Jeg snakket i telefonen og hadde veska på armen da jeg gikk inn på bussen. Det var stor trengsel om bord, og jeg merket egentlig ingenting uvanlig på turen fra Trondheimsveien til sentrum. Glidelåsen på veska var igjen, forteller Nilssen til NRK.

Katrine Nilssen

Katrine Nilssen ble nylig frastjålet lommeboken på bussen i Oslo.

Foto: Privat

– Ekkelt at jeg ikke merket noen ting

Da hun kom hjem fikk hun telefon fra politiet om at de hadde lommeboka hennes.

– Jeg trodde de hadde ringt feil person, for jeg hadde ikke oppdaget at lommeboka ikke var i veska. Det viste seg at en annen person hadde levert inn lommeboka mi på sentrum politistasjon, etter at hun fant den på 13-trikken. De hadde tømt den for kontanter, som jeg tidligere på dagen hadde tatt ut av minibanken. Alt av kort var fortsatt i lommeboka, sier hun.

Personen som leverte inn lommeboka hadde selv blitt frastjålet lommebok for noen uker siden, og fikk en takknemlig telefon fra Nilssen.

– Det var en veldig ekkel opplevelse, og rart at jeg ikke merket noe som helst. Men jeg skjønner at det er vanskelig å merke noe så stappfullt det var på bussen. Tyvene må ha hoppet av bussen ved Jernbanetorget, og fortsatt ferden sin på 13-trikken, der de slang fra seg lommeboka, sier Nilssen.

Advares daglig

Ingvild Follestad er fast passasjer på 34-bussen i Oslo. Hun forteller til NRK at bussjåføren daglig informerer om at lommetyver herjer på holdeplasser og om bord.

Buss i morgenrushet

Det er spesielt på fulle busser i morgen- og ettermiddagsrushet at lommetyvbandene slår til mot intetanende passasjerer.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Senest i går sa sjåføren etter hver holdeplass at aggressive tyver herjer om bord, så pass på verdisakene. Jeg har ikke selv blitt robbet, men har observert tyver i bussen. Derfor passer jeg veldig godt på egne vesker og lommer, sier Follestad.

– Som jeg har observert opererer lommetyvene ofte i gjenger og later som de ikke kjenner hverandre. De lager trengsel i midtgangen, og tar der telefoner og lommebøker fra folk uten at de merker det, forteller hun.

– Jeg pleier å si fra til folk som har åpne vesker og synlige verdisaker at de må passe på, sier Follestad.

– Guttegjeng tok telefonen

En kvinnelig passasjer, som ikke ønsker å stå frem med navn, forteller at hun sist uke ble frastjålet telefonen sin på 34-bussen.

– Det var fullt av folk på bussen da jeg gikk på nede i sentrum Jeg la merke til en guttegjeng som stod bak meg og kjente flere ganger at noen var borti lommene mine. Men jeg sjekket stadig at telefonen fortsatt var det. Ved Jakob kirke måtte jeg gå ut av bussen for å slippe folk ut, og da jeg kom inn igjen var telefonen borte fra lomma, forteller hun til NRK.

Så fort hun kom seg hjem sperret hun telefonen og anmeldte tyveriet.

Hun legger til at det var en meget ubehagelig opplevelse.

– Meget beklagelig

Gry Isberg

Informasjonssjef Gry Isberg i Ruter.

Foto: Ruter

Informasjonssjef Gry Istad beklager at mange av deres passasjerer opplever å bli robbet om bord i busser, T-baner og trikker.

– Det er fryktelig trist at dette skjer. Men vi kan ikke opptre som politi om bordm selv om vi gjør alt vi kan for å unngå tyverier. Trafikkledere på bussen kan dessverre ikke gjøre annet enn å opplyse passasjerene om problemet, og oppfordre folk til å være oppmerksomme og passe på verdisakene sine. Vi ønsker også at de sier ifra til sjåførene, som umiddelbart melder om tyveriene til politiet, legger hun til.

– Vi har i lang tid hatt god dialog med politiet om dette. Jeg er veldig glad for at de nå oppretter en gruppe som skal jobbe med dette spesielt. Problemet med lommetyver i kollektivtrafikken er stort, spesielt i sentrumsnære områder, sier Istad. Hun forteller at tyvene ofte er pent kledd og oppfører seg på en måte som gjør at det er vanskelig å oppdage for sjåfører og passasjerer.

– De opererer ofter i grupper, og vi vet at det er flere øst-europeiske bander som holder på med dette. De bruker metoder som ikke hører hjemme noen steder, og rammer helt vilkårlig, gjerne i situasjoner der det oppstår trengsel, sier Istad.

– Det beste jeg kan gjøre er å oppfordre våre passasjerer til å være oppmerksomme og passe på sine egne ting, legger hun til.

LES: Politiet skal fotfølge lommetyver i Oslo

Stadig flere lommetyverier

Politiet bekrefter at det har vært en veldig økning i antall «grove tyverier på offentlig sted», som betyr lommetyverier, i Oslo det siste året. I 2011 ble det registrert nærmere 15 000 lommetyverier. 5000 flere enn året før.

– Vi ser at mange tyverier skjer på steder der det er mye folk samlet. Spesielt i rushtidene om bord i busser, på T-baner og på trikker, og på holdeplassene og T-banestasjoner. Tyvene bruker stadig nye metoder og opererer ofte i gjenger, sier Unni Grøndal, informasjonssjef i Oslopolitiet.

Hun oppfordrer folk til å være veldig oppmerksomme når de ferdes i store folkemengder eller bruker kollektiv transport.

– Tyvene er meget proffe. Man kan nesten ikke merke at de er borti deg, og plutselig har de tatt lommebok eller mobiltelefon og forsvunnet ut av synet, legger hun til.

Grøndal sier politiet nå vil jobbe hardt med å få ned det høye antallet lommetyverier og skal sørge for at folk kan føle seg tryggere på bussen og i byen i 2012. Politiet har opprettet en gruppe på Sentrum politistasjon som jobber spesielt med lommetyverier i hovedstaden.

– De skal ta tak det omfattende problemet som dette er blitt. Det er vanskelige saker fordi det er ofte få spor etter et lommetyverier. Denne gruppa vil ha tett kontakt med kollektivselskapene og blant annet analysere videoopptak, sier Grøndal.

AKTUELT NÅ