Hopp til innhold

Vurderer spaning på lommetyver

Politiet vurderer å sette inn spanere og sivilpoliti på utsatte steder for å redusere antall lommetyverier i Oslo.

Lommetyv

I år har det i gjennomsnitt 40 anmeldte lommetyverier i Oslo hver eneste dag.

Foto: Martin Kierstein

Noen sekunders uoppmerksomhet kan være nok, og vips så er mobil og lommebok borte. Antall anmeldelser av lommetyverier i Oslo har skutt i været.

– Vi merket det først under ski-VM, men så har det bare fortsatt. Så langt har vi hatt en økning på 50 prosent, sier politimester Anstein Gjengedal.

Les: Hyrer inn ekstra sikkerhetshjelp | VM et eldorado for korttyvene | Lommetyver herjet under VM

Sivilt politi

I gjennomsnitt betyr det omtrent 40 anmeldte lommetyverier i Oslo hver eneste dag i år, eller 2100 i måneden. Nå vurderer politiet hva de kan gjøre for å få bukt med problemet.

– Vi kan ha sivilt politi ute på spaning til tider og på steder vi vet det foregår. Vi får se hva vi klarer å få til i nærmeste fremtid. På nyåret har vi er kommet noe lenger med 22. juli-etterforskningen og kan se på hvor vi kan disponere det mannskapet som blir frigjort da, sier Gjengedal.

– Lommene fulle av verdisaker

Folk Østlandssendingen har snakket med er skeptiske til at politiet skal bruke tid og penger på å oppklare lommetyveriene. De mener det er lite som kan gjøre for å komme til bunns i disse sakene, og at politiet bør bruke pengene på mer alvorlige forbrytelser.

Gjengedal tror Oslo tiltrekker seg kriminelle utlendinger som ser på nordmenn som rike, med lommer og vesker stappet fulle av verdisaker. I tillegg til litt for naive og godtroende. Det er særlig på nattetid at tyvene slår til.

– Og særlig natt til lørdag og søndag. Da er folk kanskje ikke helt edru og blir litt mer slurvete, sier Gjengedal.