Hopp til innhold

Dette vil Ap-topper ha slutt på - men statsministeren forsvarer kongen

STORTINGET (NRK.no) I dag var Stortinget pynta til fest for å høre kongens tale. I salen satt fire folkevalgte fra Ap som vil kvitte seg med kongehuset.

jens stoltenberg og kongen, trontalen

KONGEN PÅ BESØK: Statsminister Jens Stoltenberg overrekker talen til kong Harald før trontalen under åpningen av det 157. storting tirsdag. Nå foreslår fire representanter fra hans eget parti å avvikle monarkiet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

For første gang i historien fremmer Ap-representanter forslag om å innføre republikk i Norge. Men det radikale forslaget møter liten støtte hos statsministeren.

– Monarkiet er en utmerket styringsform som har tjent Norge godt i veldig mange år, og det er jeg helt sikker på at vi kommer til å fortsette å ha i Norge, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Trontalen Kong Haakon 1954

TRADISJON: Her leser kong Haakon trontalen i Stortinget i 1954. Fire Ap-topper mener det er på tide med endring.

Foto: NTB Scanpix

Tirsdag sto han skolerett sammen med resten av regjeringa og hørte kong Haralds trontale i stortingssalen.

Allsang og uniformer

Også dronning Sonja og kronprins Haakon Magnus var til stede da kongen åpnet det 157. Storting. Hoffsjefen sto rank ved kongens side, iført en embetsdrakt fra unionstida og snutehatt med fjær. Med alvorlige ansiktsuttrykk sang penkledde stortingsrepresentanter «Kongesangen».

Stemninga i Stortinget er preget av høytid, pomp og prakt når kongen er til stede.

– Monarkiet er udemokratisk

Jette Fugelsnes Christensen

MOT MONARKIET: Jette F. Christensen i Ap mener monarkiet er en gammeldags styringsform.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Alt dette vil Ap-politikerne Jette Christensen, Truls Wickholm, Eirin Sund og Marianne Marthinsen ha slutt på.

– Jeg tror på folkestyret, og jeg mener at et folkestyre skal eies av folket, utgå av folket og bestemmes av folket. Slik er det ikke i dag, sier Ap-politiker Jette F. Christensen til NRK.no.

Hun er en av fire stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet som går inn for å legge ned kongehuset og innføre republikk i Norge.

– Når vi har valg i alle andre fora, mener jeg også at statsoverhodet bør velges.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Kongefamilien, slottsbalkongen

FERDIG: For første gang fremmer Ap-politikere forslag om å avvikle monarkiet. Dersom de får det som de vil må kongefamilien finne seg et annet sted å samles enn slottsbalkongen 17. mai.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

SV-representantene Hallgeir Langeland og Snorre Valen er ifølge TV2 initiativtakerne til forslaget. Men mens SV har fremmet lignende forslag 11 ganger tidligere, er dette første gang Ap-representanter foreslår å avvikle monarkiet.

– Det er på tide å utrede hvilken type styringsform som passer et demokratisk, moderne Norge best, sier Christensen.

Forsvarer kongen

Hun understreker at hun ikke har noe imot medlemmene av kongehuset, og roser kongens tale i Stortinget tirsdag.

– Jeg synes det var en veldig fin trontale som gjenspeiler hva regjeringa ønsker å gjøre det kommende året, sier hun.

torbjørn røe isaksen i bunad

HØYTID: Torbjørn Røe Isaksen (H) var iført Telemarksbunad for anledningen. - I Stortinget er det lite pomp og prakt, og jeg synes det er fint at det er litt høytidelig ved noen anledninger.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ordene kongen leser er nemlig skrevet av politikerne i regjeringa – ikke av kongen selv.

Men Høyre-politiker Torbjørn Røe Isaksen har ingenting imot å høre den nøytrale monarken lese opp den rødgrønne regjeringas politikk.

– Tvert imot, det som er veldig fint er jo at han leser jo opp politikken til regjeringa, og det tyder på at han er underordnet folkestyret.

– Men har ikke forslagsstillerne rett i at det er fryktelig gammeldags at rollen som statsoverhode skal gå i arv?

– Det er en tradisjon med lange røtter, men jeg kan ikke forstå at det at noe har eksistert lenge, er en grunn i seg selv til å bli kvitt det, sier Røe Isaksen.

Møter republikkforslag med latter

For at kongen skal kastes som statsoverhode må det en grunnlovsendring til. Da må minst to tredjedeler av Stortinget stille seg bak forslaget, og vedtaket kan kun fattes etter neste valg.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Trine Skei Grande, Siv Jensen, Erna Solberg

LATTERMILDE: Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) håper på regjeringsskifte neste år. Men kongen vil de beholde.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men lederne for opposisjonspartiene på Stortinget bare ler når NRK spør om de har noen tro på at republikk innføres i Norge de kommende årene.

– Kongehuset har bred støtte i befolkningen, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Prinsipielt er det veldig viktig å si at Norges kongedømme faktisk er innført ved folkeavstemning, og da må det avvikles med folkeavstemning også, påpeker Venstre-leder Trine Skei Grande.

AKTUELT NÅ