NRK Meny
Normal

Listhaug foreslår at flyktninger kan lage skolelunsj

I den kommende integreringsmeldingen er det et forslag om at flyktninger kan lage skolelunsj. Det kan både flyktningene selv og skoleelevene vinne på, mener statsråd Sylvi Listhaug (Frp).

Innvandringsminister Sylvi Listhaug

Innvandringsminister Sylvi Listhaug ønsker at flyktninger lager skolelunsj. – Jeg skulle ønske at skolen min datter går på hadde en slikt tilbud, sier Sylvi Listhaug. Arkivfoto.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Listhaug mener en slik ordning kan stimulere flere skoler til å tilby skolemat, samtidig som flyktningene kan få arbeidspraksis og språktrening, skriver VG.

I tillegg mener integreringsministeren, som også er småbarnsmor og gjerne skulle sluppet matpakkesmøringen, at foreldre og skolebarn er vinnere med et sånt forslag.

– Jeg skulle ønske at skolen min datter går på hadde en slikt tilbud. De blir jo lei av disse matpakkene. Det kan være at jeg er lite oppfinnsom med å lage de, men jeg tror det er noe alle foreldre opplever. Å spise det samme, sammen, kan også gjøre at barna spiser mer, sier Listhaug.

Forslaget innebærer en tilskuddsordning for arbeidspraksis i skolekantiner for flyktninger som har fått opphold i Norge og er med i det toårige introduksjonsprogrammet.

Tilskuddet skal dekkes inn ved å ta fire millioner kroner fra skolefruktordningen, kommer det fram i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

– Må finne pengene et annet sted

Karin Andersen, kommunalpolitisk talsmann i SV, sier hun gir tommel opp for både arbeidspraksis og språktrening, men mener pengene til dette ikke bør tas fra skolefrukordningen.

– De fire millioner kronene tar man fra en skolefruktordning, ifølge VG. Vi har ikke sett dette forslaget enda. Skolefruktordningen er også bra, så vi bør finne penger et annet sted, og nok penger til at vi kan sette det i gang på en ordentlig måte. Hvis dette er starten på noe som kan bli permanent, både som arbeidspraksis og som skolelunsj, så skal SV gjøre alt vi kan for å realisere dette og gjøre det til en permanent ordning, sier Andersen til NRK.

Hun mener regjeringen har vært trege med å komme med integreringstiltak.

– Det er kjempeviktig at folk ikke blir sittende lenge passive. Vi er nødt til å kombinere språktrening med både kvalifiserende utdanning og med arbeidsoppgaver, mye kraftigere enn vi har gjort til nå. Så nå gjenstår det å se hva regjeringen kommer med i sin helhet.

– SV har fremmet over 50 forslag som ligger til behandling i Stortinget, og de fleste forslagene som regjeringen har kommet med hittil er helt i tråd med de forslagene vi har, så hvorfor vi ikke kunne gjort dette før, er umulig å forstå, sier Andersen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger