NRK Meny
Normal

– Alle bør spandere middag på en flyktning

Han tok mot til seg og inviterte en flyktning på lunsj. Nå utfordrer han hele Norge til å gjøre det samme.

Et måltid sammen vil skape vennskap og bryte ned barrierer, tror Thomas Natvig. På Facebook er flere tusen invitert til å delta.

NETT-TV: Utfordringen til Thomas Natvig er klar. Inviter en flyktning på middag, og både du og din gjest får en venn, og den fremmede er ikke lenger fremmed.

– Fra ikke å kjenne en eneste asylsøker, har jeg nå vært så heldig å få bli kjent med noen av flyktningene som nylig er kommet til Kristiansand, sier Thomas Natvig.

– Det jeg opplever er at de selvsagt er fornøyde med å få vinterklær og materielle ting. De ønsker håndtrykk, smil og gode relasjoner.

Fordommer forsvant

Selv har han gjentatte ganger hørt at integrering handler om at man er avhengig av enkeltmennesker som tar kontakt.

– Men her en dag tenkte jeg over at jeg selv ikke møtte noen. Dermed inviterte jeg ganske enkelt tre asylsøkere fra akuttmottaket på Budget hotell ut på lunsj, sier Natvig

De er ikke først og fremst ute etter våre penger, våre støtteordninger og våre leftovers... De ønsker håndtrykk, smil og gode relasjoner. Venner!

Thomas Natvig

Måten han gjorde det på var å kontakte noen av de norske ansatte på akuttmottaket, og fikk hjelp til å finne noen han kunne invitere.

Budget Hotell

Thomas Natvig og en kompis tok med seg tre afghanere som bor på asylmottaket på Budget hotell i Kristiansand på lunsj. Det gjorde at han nå føler han har noen venner blant de nyankomne flyktningene i landet.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Slutt på fordommer

– Det var full klaff. En kompis og jeg hadde med oss tre afghanere fra mottaket på Egon. Vi pratet, spiste og hadde det bare hyggelig. Jeg opplevde at mine egne fordommer forsvant, jeg fikk høre deres historier, og både de og jeg fikk noen nye venner den dagen, sier Natvig.

Han sier det var sterkt å høre fra den ene av dem at dette hadde vært den beste dagen hans siden han kom til Norge.

– Det kostet oss lite og gleden var enormt stor hos oss alle.

Thomas Natvig er ungdomspastor i menigheten Betania i Kristiansand til daglig.

– Foran en forsamling nylig spurte jeg rundt 100 personer om hvem som hadde hatt besøk eller delt et måltid med en flyktning. Og det var kun fire av hundre som hadde det. Og jeg var selv ikke en del av de fire. Dette gjorde at jeg begynte å tenke, handle og nå utfordre alle til å gjøre noe med denne situasjonen, sier han.

Oppfordrer flest mulig

Derfor utfordrer han nå folk gjennom kampanjen «Spander en middag på en flyktning/fremmed». Mellom 20. januar og 20. februar er målet at flest mulig bryter en

Asylmiddag

Her er utfordringen til Thomas Natvig: Inviter en fremmed på et måltid i tiden mellom 20. januar og 20. februar. Han tror det kan forenkle og forbedre integreringen dersom mange nok følger oppfordringen

Foto: Thomas Natvig

barriere, og tar kontakt med en flyktning eller en annen fremmed og inviterer på en middag hjemme eller ute.

– Det kan alle klare, mener Natvig.

– Og det betyr så uendelig mye både for den som blir invitert og for den som inviterer.

Han mener at et enkelt måltid og en god samtale kan føre mye med seg.

– Etter måltidet kan man opprettholde kontakten, og bryte ned flere barrierer, og dermed kan vennskap skapes, og integreringen er i gang på en god måte, sier han.

– Mitt mål er ganske enkelt at flest mulig i Norge tar utfordringen i løpet av den måneden, avslutter han.