Hopp til innhold

Lange køer på Gardermoen etter gjenåpningen

Automatisk innsjekking er ikke mulig og alle som skal reise til utlandet må sjekke inn via bemannede skranker. – Vi har stått i kø i 1,5 time.

Lange køer på Gardermoen.

FOLKSOMT: Reisende NRK har snakket med melder om lange køer på Gardermoen lørdag.

Foto: Mette-Jorunn Meisland

– Vi har stått i kø nå siden vi kom hit kvart på fem. Nå er vi femten meter fra innsjekkingen og har stått i kø i en og en halv time, sier Mette-Jorunn Meisland til NRK kvart over 6 lørdag morgen.

Sammen med mannen er hun på vei til Kroatia med venner i forbindelse med det de beskriver som en nødvendig reise: De må sjekke at seilbåtene de eier flyter.

Reiseflyten på Gardermoen gikk det ikke bra med. Ifølge Meisland er det ikke mulig å sjekke inn på innsjekkingsautomaten, noe som gjør at det har hopet seg opp med reisende.

Bilder fra innsjekkingsområdet på Gardermoen viser store mengder mennesker på reisefot. Meisland mener køene er flere hundre meter lange.

Lange køer på Gardermoen.

LANG REKKE: Køene strakte seg mange hundre meter på Gardermoen lørdag.

Foto: Mette-Jorunn Meisland

– Det er ikke noe personale her. Det bærer preg av at ingen har sjekket med flyselskapene hvor mange passasjerer som skal reise. Personalet er ikke oppbemannet i forhold til fly og avganger. De er underbemannet. Nå åpner Norge opp, da må de få folk på plass igjen, sier Meisland.

– Må sjekkes manuelt

Pressevakt i Avinor, Caroline Marie Nilsen, bekrefter at køene er lange lørdag.

– Alle reisende som skal til utlandet må sjekkes manuelt og for øyeblikket er det ikke nok ansatte på jobb fordi de kommer klokken syv. De som er på jobb prøver å jobbe på spreng for å få folk gjennom, sier Nilsen til NRK.

Rett før klokken ni opplyser Avinor at køene ikke er så lange.

– Kommer dere til å foreta endringer for å unngå at lignende kødannelser oppstår tidlig om morgen?

– Ja, vi prøver da å sette inn personell etter de trafikkprognosene vi får. Det ser vi på fremover, sier Avinors pressevakt.

Ifølge Gurli Høeg Ulverud, avdelingsleder kommunikasjon og samfunnskontakt i Avinor, er flyselskapene ansvarlig for bemanningen ved den manuelle innsjekkingen på Gardermoen.

– Vær tidlig ute

Ifølge John Eckhoff, pressesjef i SAS, melder selskapets operasjonssenter at deres passasjerer også stod i lang kø ved innsjekkingen.

– Når det er mange passasjerer som skal til utlandet på en gang, så vil det oppstå noe kø. Det skyldes at det er streng dokumentkontroll, sier Eckhoff.

Han oppfordrer reisende til å være tidlig ute før de skal reise utenlands og ønsker at reisende setter seg inn i kravene til dokumentasjon i SAS sitt reisesenter.

Eckhoff sier SAS tilpasser bemanningen i innsjekkingen etter hvor mange avganger de har. Men mange flyselskaper og avganger kan føre til køer på ulike tidspunkter.

– Vi prøver å gjøre dette så raskt og smidig som mulig, men på enkelte tidspunkt så vil det oppstå køer. Det tar tid og jo bedre forberedt passasjerene er med sin dokumentasjon, jo enklere går dette, oppfordrer pressesjefen.

– Det er mange som drar ut og reiser nå som sommerferien har begynt for både skolebarn og andre, og det er mange reisende som ikke er så vant til å reise. Vi prøver alltid å bemanne i forhold til antall passasjerer, men noen ganger er det uansett lange køer og det beklager vi selvfølgelig, skriver Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikasjonssjef i Norwegian, i en e-post.

– Ha tålmodighet

Alle som skal reise til utlandet må sjekke inn via bemannede skranker på grunn av krav fra myndighetene til reisedokumentasjon i forbindelse med koronasituasjonen.

Derfor advarte Avinor for en uke siden mot mulige køer for reisende fremover.

Stine Ramstad Westby

ADVARTE: Avinors lufthavdirektør på Gardermoen, Stine Ramstad Westby, meldte sist uke at reisende på Gardermoen må være forberedt på køer og ventetider fordi reisende til utlandet må sjekke inn via bemannede skranker.

Foto: Avinor

Avinor ber folk sette seg inn i hvilke krav som stilles til dokumentasjon når man reiser inn og ut av landet – og advarer også mot køer fremover.

– Jeg vil oppfordre alle som skal reise om å ha tålmodighet og ta hensyn til medpassasjerer og ansatte på lufthavnen. Vi ser frem til at de reisende kommer tilbake til flyplassene våre, men vi vet at situasjonen blir utfordrende frem til noen av restriksjonene eventuelt endres eller at kontrollene kan automatiseres. Passasjerene må være forberedt på køer og ventetider, og vi klargjør nå midlertidige arealer for å tilrettelegge for dette, skrev lufthavndirektør Stine Ramstad Westby i Avinor i en pressemelding sist uke.

AKTUELT NÅ