Lange køer i flyplass-Norge

Reisende på Gardermoen måtte søndag ettermiddag vente halvannen time for å komme gjennom sikkerhetskontrollen på grunn av streiken blant vekterne.

Kø på Gardermoen

Det var lange køer i sikkerhetskontrollen på Gardermoen søndag formiddag.

Foto: Martin Steinholt / NRK

– Vi har 7 sluser oppe nå, mens vi normalt ville hatt 14 sluser åpne, sier informasjonssjef for Oslo Lufthavn Gardermoen, Jo Kobro, til NRK.no søndag ettermiddag.

Normalt kunne sikkerhetskontrollen tatt unna 4000 passasjerer i timen, men med halv kapasitet kommer bare 2000 gjennom i timen.

– Køtiden varierer, men nå er den på rundt halvannen time. Vi venter at det kan ta lengre tid utover kvelden, sier Jo Kobro.

Han rapporterer at de reisende er flinke til å komme seg tidlig til flyplassenen og at folk stort sett tar ventingen med godt humør.

– Heldigvis er det god bevegelse i køene, det hjelper på humøret, sier Kobro til NRK.no.

Oslo Lufthavn skriver på sine nettsider at det er ventet særlig lang ventetid søndag ettermiddag og mandag morgen.

Stresset av kø

Par på Gardermoen

Andrew og Christine Putnis var på Gardermoen på vei fra Bergen til Düsseldorf.

Foto: Martin Steinholt / NRK

En av dem som sto i de lange køene på Gardermoen søndag ettermiddag var Kari Hansen.

Hun skulle med et fly til Harstad, og hadde møtt opp tidlig på flyplassen.

– Jeg merker at jeg blir veldig stresset. Det er veldig viktig for meg å rekke det flyet, sier Kari Hansen til NRK i køen på Gardermoen.

Heller ikke ekteparet Andrew og Christine Putnis, som var på vei fra Bergen til Düsseldorf, var fornøyd der de sto i køen på Gardermoen.

– Organiseringen kunne vært bedre. Vi fikk ikke noe informasjon og det tok ti minutter før vi fant starten på køen, sier ekteparet til NRK.

Stengt på Tromsø lufthavn

På Tromsø lufthavn stengte sikkerhetskontrollen klokken 15.00 søndag på grunn av streiken.

Lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen sier at han har inntrykk av at de fleste som skal reise i kveld har vært tidlig ute og kommet seg gjennom sikkerhetskontrollen.

– Det går fly sent i kveld. Vi har en avgang til Svalbard klokken 23.00 i kveld, sier lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen til NRK.no.

Dermed kan det bli lange timer å vente i avgangshallen for mange passasjerer utover kvelden.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Kø på Gardermoen

Video: Lange køer på norske flyplasser etter at de ble rammet av streik.

Opptrappes mandag

Mandag trappes streiken ytterligere opp og ytterligere 1200 vektere blir tatt ut i streik.

Det fører til at flyplassene i Kristiansund og Alta stenges fra mandag av.

– Flyplassen i Sandnessjøen kommer til å stenge etter at morgenflyet har tatt av klokken 06.00 mandag, sier Kommunikasjonsdirektør i AVINOR, Ove Narvesen, til NRK.

Det er også klart at det blir veldig redusert kapasitet på Haugesund og Aalesund.

I Tromsø kommer sikkerhetskontrollen bare til å være åpen mellom klokken 13.00 og 20.00, og da med meget begrenset kapasitet. Det fører til at alle morgenflyene fra Tromsø blir innstilt.

– Det er en fem-seks fly som skal gå mandag morgen, med 150 i hvert fly, så det får konsekvenser, sier lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen til NRK.

På Gardermoen er 149 vektere tatt ut i streik. Tidligere ble det meldt at ytterligere 85 vektere skulle tas ut når streiken trappes opp mandag, men informasjonssjef Jo Kobro sier til NRK at det ikke stemmer.

Også Nordsjøen blir berørt

Streiken fører også at det blir problemer med helikoptertrafikken til oljeplattformene i Nordsjøen.

Streiken får likevel ikke umiddelbare konsekvenser for Statoils produksjon.

– Helikoptertrafikken blir sterkt berørt, noe som kan føre til at vi ikke får rotert mannskaper etter planen. Det er kjedelig for dem som blir berørt, men det får ikke umiddelbart konsekvenser for selve produksjonen, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til NTB.

Han forteller at Statoil har framskyndet helikopterflyginger til søndag for å unngå virkninger av streikeutvidelsen mandag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger