Hopp til innhold

Stortinget gir klarsignal for fraværsgrense

Etter mye fram og tilbake om fraværsgrensen har et flertall i Utdanningskomiteen blitt enige om å gå inn for en forsøksordning.

 Torbjørn Røe Isaksen

KAN INNFØRE: Et flertall av partiene på Stortinget, bestående av Høyre, Frp, Sp og Ap, mener det er gode grunner til å innføre en nasjonal grense for fravær.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det gir en klar fullmakt til kunnskapsministeren om å innføre en nasjonal fraværsgrense, sier Henrik Asheim (H) i utdanningskomiteen til NRK.

Mange trodde fraværsgrensen var død etter at Arbeiderpartiet varslet at de ikke ville støtte forslaget fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Arbeiderpartiets skolepolitiske talsmann, Trond Giske, understreker at komiteen har vedtatt at Røe Isaksens forskrift om en fraværsgrense på ti prosent bør oppheves.

– Jeg kan ikke huske, i løpet av mine 18 år på Stortinget, at Stortinget har opphevet en forskrift, sier Giske til NRK.

Stortinget ber regjeringen oppheve forskriften om en fraværsgrense på ti prosent i enkeltfag i videregående opplæring og i dialog med sektoren utarbeide et nytt regelverk for fravær.

Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen / Innstilling 07.06.16

– Gode grunner

Likevel ser det altså ut til at elevene i videregående skole må forholde seg til strengere regler for oppmøte og fravær.

Grunnen er at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og regjeringspartiene Høyre og Frp har samlet seg om en merknad som åpner for en forsøksordning (se faktaboks)

Skal evalueres

Innstrammingene i fraværsreglementet skal «ledsages av følgeforskning og evalueres nøye etter tre år».

Merknaden i komiteens innstilling sier ingenting om hvordan fraværsgrensen skal se ut.

Regjeringen gikk i utgangspunktet inn for en fraværsgrense på ti prosent, men dersom statsråden legger Utdanningsforbundets forslag til grunn vil denne trolig økes til 15 prosent.

Røe Isaksen er glad for at Stortinget stiller seg bak en nasjonal fraværsgrense. Han tør foreløpig ikke love at den kan innføres allerede fra høsten av.

– Dette har vært et godt gjennomarbeidet forslag og alle mulige varianter har vært hørt. Skolen er forberedt på en fraværsgrense, så det ville vært en fordel å få det til. Men det er klart at det begynner å bli knapt med tid, så vi må rett og slett vurdere det.

Alle mener «seieren er vår»

Regjeringens opprinnelige forslag fikk hard medfart fra Elevorganisasjonen. I midten av mai gikk tusenvis av elever over hele landet ut i streik i protest mot at de kunne miste standpunktkarakter i et fag dersom de var borte i mer enn ti prosent av timene.

Ifølge Elevorganisasjonen ville forslaget ramme de svakeste elevene, og i ytterste konsekvens føre til mer frafall.

Blant rikspolitikerne har det haglet med beskyldninger. Giske har anklaget Isaksen for slett politisk håndverk, og fått beskyldninger om vingling og politisk spill i retur.

Nå ønsker både Høyre og Arbeiderpartiet å framstille kompromisset i Utdanningskomiteen som en seier for sitt utgangspunkt.

– Ap sa at de var mot den grensen Torbjørn Røe Isaksen foreslo, men så da de samtidig at de var for en nasjonal grense. Da så vi at det var rom for å bli enige. Ap har kommet oss i møte, og vi har kommet dem i møte, sier Asheim (H).

Giske, på sin side, sier de har fått et flertall som er «helt i tråd med Arbeiderpartiets gruppemøte».

– Regjeringen pålegges å stanse forskriften om en rigid grense på ti prosent, og den pålegges å lage et nytt regelverk i dialog med sektoren. De får muligheten til å lage en fraværsgrense, men den må være fleksibel, ha skjønnsmuligheter og gi en ny sjanse til elever som sliter. Det er vi veldig fornøyd med.

Tusenvis av elever over hele landet streiker i dag mot den nye fraværsgrensen som trer i kraft til høsten.

SE VIDEO: Elever har streiket over hele landet. På Torgallmenningen i Bergen møtte svært mange opp for å vise sin misnøye.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger