Kvinner tjener mer enn menn på aksjer

Så langt i år har kvinnelige aksjonærer hatt bedre avkastning enn menn på investeringene sine, viser en ny undersøkelse.

Kvinnelige aksjonærer

KAFFE OG BØRS: Ti minutters kaffepause med siste oppdatering på aksjemarkedet for de to kollegene Live Grønlien og Stine Røkke Lund Ørbeck.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Jeg sparer litt hver måned. Litt i aksjer, litt i aksjefond og litt i egen bedrift. Og jeg er blitt hekta, det er spennende å logge seg inn på nettbanken og se hvordan porteføljen min har utviklet seg, sier Stine Røkke Lund Ørbeck (29).

– Det er nervepirrende når markedet svinger. Men det er mest artig, det er gøy å lære ting som ikke bare handler om jobben, sier Ørbeck.

Hun er forretningsutvikler i forsikringsselskapet Gjensidige. På jobben har hun funnet en meningsfelle i interaksonsdesigner Live Grønlien (35).

I lunsjen diskuterer de aksjer og sammenligner investeringene sine.

– Vi lærer og tipser hverandre om selskaper. Men hun er mer ekspert enn meg, sier Live Grønlien.

Kvinner med teft

Kvinner er i sterkere grad enn før blitt spillere på børsen, selv om menn fortsatt eier de største aksjevolumene.

Lene Refvik

KVINNER PÅ BØRS: Kvinner er mer forsiktige når de investerer i aksjer enn menn, sier daglig leder i AksjeNorge, Lene Refsvik

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Norske kvinner eier totalt aksjer for 17 milliarder kroner, og verdien på deres portefølje har steget med to milliarder i forhold til i fjor.

Menn har i snitt hatt en avkastning på seks prosent, mens kvinner har hatt nærmere 10 prosent avkastning de første måneder i år.

– Den typiske kvinnelig aksjesparer har gjerne bra med fond i bunn og enkeltaksjer på toppen. De investerer gjerne i store solide selskaper som har vist god avkastning over tid, sier daglig leder Line Refvik i AksjeNorge.

– Tallene våre viser at 2015 så langt har vært et strålende år for kvinner som investerer i aksjer, fortsetter hun.

Litt risikoaversjon

Kvinner flest er mer forsiktige når de går inn i aksjer enn menn. De gjør mye research og de går ikke for de mest spekulative aksjer som svinger mye.

– Menn tar mer risiko og går inn i aksjer som svinger. Og derfor har menn tapt mer på aksjer hittil i år enn kvinner. Kvinner har hatt de riktige aksjer denne perioden. De har ikke på samme måte som menn vært i olje og offshore-aksjer som har falt mye i år, sier Refvik.

Ørbeck og Grønlien investerer helst i selskaper de er godt kjent med og de pumper gjerne venner for informasjon.

Ikke på sko og vesker

– Dessuten liker jeg å kjøpe aksjer i selskaper som driver med noe jeg forstår, og ting vi trenger som transport, medisiner, shipping og mat. Nå lurer jeg på om jeg skal se på lakseaksjer, sier Ørbeck.

Stine Ørbeck konkurrerer med mannen sin om å bli best på aksjer.

– Men jeg satser ikke mer penger enn jeg kan tape.

Grønlien har mer enn doblet verdien på aksjene, men har ingen planer om å realisere gevinsten.

Hva skal de bruke pengene til?

– Vi selger i hvert fall ikke aksjer for å bruke gevinsten på nye sko eller vesker, ler de.

– Men når jeg får utbytte en gang i året, så hender det at jeg unner meg litt luksus, sier Grønlien.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger