Hopp til innhold

Regjeringen vil spare 90 millioner på kutt hos unge uføre

Et internt notat NRK har fått tilgang til viser at regjeringen planlegger å spare 90 millioner kroner i året på å kutte stønaden til unge uføre med 35 000 kroner i året .

Anja Haugland

Anja Haugland er 25 år og varig ufør. Nå vil regjeringen kutte i stønaden til unge uføre, for å kunne spare 90 millioner kroner årlig.

Foto: NRK

Regjeringen vil kutte stønaden til unge uføre med 35.000 kroner i året, for å spare nær 90 millioner kroner. Isteden skal det satses på arbeidsavklaring med kurs og kompetanseutvikling.

– Selvfølgelig skulle jeg jobbet om jeg kunne

25 år gamle Anja Haugland er varig ufør på grunn av en kronisk tarmsykdom, og er blant de drøyt 8000 uføretrygdede unge under 30 år.

– Energinivået mitt er ganske lavt, jeg har ikke så stor utholdenhet, sier Anja Haugland.

Hun har lagt drømmen om en utdanning og arbeid på hylla. Hun har prøvd seg i småjobber, men måtte gi opp.

– Selvfølgelig skulle jeg ha jobbet om jeg kunne, jeg har vært ei jente med store ambisjoner.

Les også: Kraftig økning i unge uføre
Les mer: En av ti i yrkesaktiv alder er uføre

60 prosent får kutt

Nå vil regjeringen nekte personer som Anja uføretrygd.

Et internt notat NRK har fått tilgang til viser at 60 prosent av nye unge uføre kan få kuttet stønaden med 35 000 kroner i året. Slik skal regjeringen spare 89 millioner årlig.

Unge uføre får i dag omlag 10 000 kroner utbetalt i måneden.

– De får det jo mye tøffere økonomisk, derfor er det helt uforståelig at en rødgrønn regjering som har solidaritet som merkevare nå kutter til de som har minst. Dette er en krigserklæring, sier assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Jarl Ovesen.

Internt notat om unge uføre

I det interne notatet NRK har fått tak i står det at enslige stønadsmottakere vil få en inntektsreduksjon på om lag 35 000 kroner per år.

Foto: NRK

– Kurs og kompetanse isteden

Fungerende arbeidsminister, Rigmor Aasrud (Ap), vil ikke svare på om hun kunne ha levd på de 8000 kronene i måneden disse nå vil stå igjen med.

– Vi er opptatt av at alle som skal ha ordninger fra det offentlige, skal ha ordninger som det går an å leve av i tiden fremover, sier hun.

Rigmor Aasrud (Ap)

Fungerende arbeidsminister, Rigmor Aasrud, sier det er viktigere å sikre arbeidsavklaring med kurs og kompetanse for de uføre.

Foto: NRK

SV har programfestet å prioritere unge uføre, og i september sa landsstyret at SV vil sikre at unge uføre får ytelser som minst tilsvarer dagens.

Les: Fleire unge får uføretrygd

I dag vil ikke Kristin Halvorsen kommentere saken, men Aasrud innrømmer at det i stedet for satsing blir kutt.

– Vi ønsker at flere skal få anledning til å få komme gjennom arbeidsavklaringspenge-systemet, slik at de kan få kurs og kompetanse.

– Forandrer ikke helsesituasjonen min

Arbeidsavklaringspenger utgjør altså 35 000 kroner mindre enn uføretrygd.

– Bare det å plassere meg på arbeidsavklaring, forandrer jo ikke helsesituasjonen min.

Dersom Anja Haugland hadde hatt barn, ville hun fått 23 000 kroner mindre i barnetillegg på arbeidsavklaring enn på uføretrygd.

Slik mener regjeringen flere kommer i jobb og fattigdom bekjempes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger