Hopp til innhold

Kun åtte solkremer godkjent av Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har blant annet sjekket solkremene for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer. Kun åtte av 45 ble klarert i årets test.

Gutt sitter på brygga med solkrem på ryggen. Fortøyet båt i bakgrunnen.

NØDVENDING: Solkrem er nødvendig, men det er ikke de allergifremkallende stoffene som finnes i majoriteten av solkremene på markedet, mener Forbrukerrådet.

Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Forbrukerrådet har utført sin årlige solkremtest for forbrukerne, der har de vurdert 45 kremer basert på:

  • Hormonforstyrrende stoffer
  • Allergifremkallende stoffer
  • Miljøbelastende stoffer
Randi Flesland

VELG GRØNT: Forbrukerdirektør Randi Flesland oppfordrer forbrukerne til å bruke forbrukermakt og abre kjøpe grønne solkremmer, de som ikke inneholder risikostoffer.

Foto: Helene Wille Lund / NRK

Forbrukerdirektør Randi Flesland synes resultatet er nedslående.

– Dette er vi veldig skuffet over. Det er faktisk mulig å lage solkrem uten disse risikostoffene, det ser vi på de åtte som har fått grønt. Derfor synes vi det er helt unødvendig å bruke den type stoffer i solkremer, særlig kremene for barn, sier Flesland til NRK.

Det er kun tre av solkremene for barn som får et grønt smilefjes av Forbrukerrådet.

– Hormonforstyrrende stoffer gir en risiko for kreft og redusert forplantningsevne. Den største risikoen er for små barn og gravide. For fostre og små barn kan det være vanskelig å håndtere selv små doser.

godkjente solkremer for barn

INGEN FUNN: Disse solkremene er godkjente for barn. Cosmica Kids sun sensitive SPF 30, Dermica Kids solkrem SPF 30 og Änglamark Sun lotion til barn og voksne SPF 15.

Foto: NRK

Ønsker seg strengere regelverk

Selv om forbrukerrådet advarer mot kremene som befinner seg på rødt eller gult, er det ingen av disse kremene som er ulovlige.

– Det er ingenting her som er ulovlig. Her har forskerne ropt varsku i mange år, men det tar tid å endre regelverket. Her jobber EU altfor langsom. Vi er opptatt av at norske myndigheter presser på for å et strengere regelverk og at produsentene selv tar ansvar. Og at butikkene velger bort disse solkremene, og heller selger de som ikke har risikostoffer, sier Flesland.

En av verstingene i testen er Korres emultion for children. Produsenten sier følgende om testresultatet til Forbrukerrådet:

- Vi (…) viser til omfattende tester som viser at produktet ikke er skadelig. Vi tar likevel alle tilbakemeldinger på alvor og har en kontinuerlig dialog om våre leverandører om innhold og trygghet, sier Knut E. Røsgjorde, administrerende direktør i Vita.

Se hele testen her

godkjente solkremer for voksne

FOR VOKSNE: Aco Cliniderm caring protection sun lotion SPF 15, Cosmica Sun lotion intensiv fuktighet SPF 30, Aco Cliniderm tan boosting protection sun lotion SPF 15, Dermica Solkrem høy beskyttelse hypoallergen SPF 30 og Riemann P20 lotion SPF 20 200 ml for får tommel opp av forbrukerrådet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ