Hopp til innhold

Kritiserer Hizbollah-støtte

Det er urovekkende at deler av norsk venstreside kritikkløst støtter Hizbollah, mener midtøstenforsker Lars Gule.

Lars Gule
Foto: Arkivfoto: Knut Falch / Scanpix

Demonstrasjonen mot Israel i Oslo lørdag samlet både libanesere og nordmenn som støtter Hizbollahs kamp.

Midtøstenforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo advarer norsk venstrefløy mot å alliere seg med bevegelsen.

Gule mener Hizbollah har totalitære trekk, og trekker fram at geriljaen bruker sivile i krigshandlingene.

- Fundamentalistisk dødskult

- Hizbollah har en ideologi som strider mot de aller fleste idealene og verdiene til venstrefløyen i norsk politikk, sa Gule til P2s nyhetsmorgen i dag.

Han var selv i Libanon under borgerkrigen på 70-tallet, og ble involvert i en palestinsk motstandsbevegelses kamp mot Israel i Sør-Libanon. Han satt et halvt år i libanesisk fengsel etter å blitt tatt med en bombe på flyplassen i Beirut.

Gule mener norsk venstreside er for raske til å sympatisere med Israel og USAs fiender.

- Når man legger til grunn at USA-imperialismen er den viktigste fienden av folket, faller man lett inn i forenklede analyser, som at min fiendes fiende er min venn. Fører man denne politikken for langt, blir man moralsk medansvarlig for det disse ideologiske allierte gjør seg skyldig i.

Gule peker på Hizbollah-geriljaens angrep mot sivile mål i Israel, og mener bevegelsen har en stor del av ansvaret for sivile lidelser i Sør-Libanon gjennom bevisst å skyte raketter mot Israel fra boligområder.

Andreas Ytterstad
Foto: Arkivfoto: Erlend Aas / Scanpix

Han trekker også paralleller mellom Hizbollah og fascistiske bevegelser.

- Hizbollah er en fundamentalistisk og totalitær bevegelse med en martyrideologi som nærmer seg en dødskult. Parallellene til fascistiske bevegelser er til stede, og alle, også venstresida, bør være meget forsiktige med å alliere seg med en slik bevegelse, sier Gule.

Støtter kamp, ikke ideologi

Andreas Ytterstad er redaktør for Internasjonale Sosialisters avis Gnisten, og var en av arrangørene av demonstrasjonen mot Israel lørdag. Han mener man godt kan være kritisk til Hizbollah, men mener støtten til bevegelsens kamp mot Israel er uproblematisk.

Torstein Dahle
Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

- Hvis kampen det libanesiske folket fører mot okkupantmakten Israel vinner fram, vil det stimulere til folkelige frigjøringskamper over hele den arabiske verden. Det er i USA og Israels strategiske interesser å plukke ut Hizbollah som fiende, sier Ytterstad.

Leder Torstein Dahle i Rød Valgallianse er også uenig i Gules kritikk, og sier at å støtte Hizbollahs motstand ikke er ensbetydende med å støtte bevegelsens ideologi og politiske platform.

- Hizbollah står for den militære motstanden mot Israels voldelige aggresjon, og den motstanden mener jeg det er svært viktig å støtte. Det er ikke det samme som å si at RV støtter Hizbollah som parti, sier Dahle.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger