NRK Meny
Normal

KrF frykter grensekontroll blir viktigere enn å redde liv

STORTINGET (NRK): KrF krever at regjeringen sørger for at skipet Norge sender til Middelhavet blir brukt i redningsaksjoner framfor grensepatruljering.

Båtflyktninger reddes av den italienske kystvakten i Middelhavet

REDNINGSAKSJON: Disse båtflyktningene ble reddet av den italienske kystvakten 15. april. Børge Brende håper det norske skipet også blir bedt om å være med i den type operasjoner, men KrF etterlyser forsikringer.

Foto: Afp

– Det er foruroligende dersom det er slik at skipet kan bli styrt inn mot politioppgaver. Vi mener det er viktigere å redde liv, sier Geir Toskedal i KrF til NRK.

Bakgrunnen er at skipet Norge skal sende til Middelhavet inngår i EUs Triton-operasjon i området (se faktaboks).

Siden Triton i stor grad er rettet inn mot grensekontroll, vil KrF vite om skipet fra Norge først og fremst skal vokte Europas grenser, eller redde skipbrudne båtflyktninger.

Brende håper

Menneskerettsorganisasjoner flere ganger kritisert Triton for ikke operere utenfor kysten av Libya, der de fleste skipbruddene skjer.

Under spørretimen onsdag viste utenriksminister Børge Brende (H) til at skip som er knyttet til Triton kan brukes i den italienske kystvaktens redningsoperasjoner opp mot Libya.

– Jeg håper det norske skipet kan støtte opp om de helt avgjørende redningsoperasjonene. Middelhavet kan ikke utvikle seg til en gravplass, sa Brende fra Stortingets talerstol.

Børge Brende på Stortingets talerstol

UTENRIKSMINISTER: Børge Brende viser til at det er Justisdepartementet som har ansvaret for Norges bidrag til EUs operasjoner i Middelhavet.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Men Geir Toskedal i KrF vil ha mer enn håp fra regjeringen. Han mener skipet, slik situasjonen er nå, har et blandet mandat.

– Vi vil følge veldig nøye med, for jeg er redd for at det ofte kan bli en feilprioritering.

– Vil dere be regjeringen om en forsikring fra EU om at skipet skal brukes til redningsaksjoner framfor grensekontroll?

– La meg si det sånn, jeg forutsetter at båten blir brukt til redningsaksjoner straks det er behov for det. Dette vil jeg ta opp med regjeringen når jeg har møter med Justisdepartementet, sier Toskedal.

Plass til 500

Regjeringen ønsker å sende et skip med dekksplass på 1000 kvadratmeter og plass til 500 personer om bord.

Utlysningen av anbudet, som er sendt 25 skipsmeglere, kommer fra Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet.

Fristen for å tilby skip går ut allerede mandag. Målet er å ha en løsning på plass i løpet av neste uke.

Senest ti dager etter at en kontrakt er ferdig forhandlet og undertegnet, skal skipet seile fra Norge. Det anslås en seilingstid på sju-ti dager til Italia, ifølge en pressemelding fra Justisdepartementet.

Perioden for oppdraget er på seks måneder med muligheter for to forlengelser på tre måneder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger