Hopp til innhold

Krever nye etikkregler for Oljefondet

Flere partier på Stortinget slutter seg til ønsket om å innføre etiske regler for Oljefondets kjøp av statsobligasjoner, for å hindre at nordmenns pensjonspenger går til land som bryter menneskerettigheter.

 Nestleder i Venstre, Terje Breivik

VIL HA ETISKE REGLER: Nestleder i Venstre, Terje Breivik, mener regjeringen bør komme med konkrete forslag til etiske regler for Oljefondets investering i statsobligasjoner. Åpenhet om hva pengene går til i landet som utsteder obligasjonene burde være et krav, mener han.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Dette er så viktig at vi må gjøre et nytt forsøk på å få flertall for dette, sier Venstres nestleder Terje Breivik til NRK.

På sitt landsmøte gikk partiet inn for at Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, skal følge etiske regler når de kjøper statsobligasjoner. På samme måte som Etikkrådet lager retningslinjer for hvilke selskaper fondet kan investere i.

– Det er et paradoks at vi ikke har noen retningslinjer. I dag har fondet har statsobligasjoner for 15,4 milliarder kroner i Russland, i en situasjon der vi er restriktive og tunge på labben i forhold til landets utenrikspolitikk og handlinger for tiden.

Tidligere denne uken ba Slug – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk, finanskomiteen om å se på muligheten for å få på plass slike retningslinjer.

– Det er et spørsmål om hva vi vil at pengene våre skal brukes på. Vil vi investere i undertrykte og korrupte regimer?, spurte styreleder i Slug, Astrid Iversen.

– Har holdt oss i ro i Russland

En oversikt viser at det også ble investert i statsobligasjoner i Kina, Egypt, Filippinene, Malaysia, Mexico, Singapore og Tyrkia. Alle er land som har fått kritikk for brudd på menneskerettigheter.

Etter krisen i Ukraina brøt ut er det investert mindre i russiske statsobligasjoner, opplyser Norges Bank, som forvalter Oljefondet.

– Vi har valgt å holde oss i ro i Russland og har kjøpt og solgt russiske statsobligasjoner i svært liten grad etter at markedsuroen startet. Vi vil ikke utnytte markedsmuligheter som oppstår grunnet uro og konflikter, sier fungerende kommunikasjonssjef i Norges Bank Investment Management, Marthe Skaar.

Oljefondet kjøper ikke obligasjoner fra Nord-Korea, Iran og Syria, i tråd med regelen om å ikke investere i land som er underlagt omfattende FN-konvensjoner.

Strengere regler

Hans Olav Syversen (KrF)

Hans Olav Syversen, leder i finanskomiteen (KrF).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Men dette er ikke nok, mener Venstre. Breivik ber regjeringen om å komme med konkrete forslag til etiske retningslinjer for investering i statsobligasjoner i neste års stortingsmelding om forvaltningen av Oljefondet.

Breivik får støtte fra leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF). I fjor forsøkte KrF, sammen med SV og Sp, å få gjennom et lignende forslag, uten å få flertall.

– Det er litt tidlig å vite hvor landet ligger sammenlignet med i fjor, men jeg vil ikke utelukke at stortingsflertallet vil be om litt mer kjøtt på beinet for å se på hvordan man kan få etiske retningslinjer nå, sier han.

Syversen mener åpenhet rundt hva pengene går til er viktigere enn å lage en «svarteliste» over land man ikke skal investere i.

Finansdepartementet sier også at vanlige utenrikspolitiske kanaler har større påvirkningskraft for å få til endring, enn hva det å trekke seg ut økonomisk kan føre til.

AKTUELT NÅ