Hopp til innhold

Krever manuell stemmetelling i alle kommuner

Samme dag som NRK avslørte at sensitive datafiler fra valgsystemet lå åpent ute på nettet, bestemte Jan Tore Sanner seg for å kreve manuell telling av stemmene i årets valg. – Tilliten til valgsystemet er avgjørende, sier han.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner inviterer onsdag til pressemøte om det nasjonale minnestedet i Hole kommune.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Vi har en løpende dialog med PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). På bakgrunn av trusselbildet og sårbarhetsanalyser gjennomfører vi nå ytterligere tiltak, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til NRK.

Han sier målet er å unngå spekulasjoner etter NRK og VGs dekning av sikkerheten ved systemet.

Kan forsinke resultatet

Sanner kan ikke utelukke at den manuelle tellingen kan komme til å forsinke det endelige valgresultatet, men understreker at tilliten til valget er viktigst.

– Det er helt avgjørende at folk har tillit til valgordningen. Valgsystemet i Norge er godt testet og godt sikret, det er all grunn til å ha tillit til systemet. Men vi gjennomfører nå ytterligere tiltak for å unngå ytterligere spekulasjoner, sier han.

Særlig tellingen av de rundt 100.000 forhåndstemmene i Oslo kan bli vanskelig å gjennomføre i tide til den første valgprognosen, som gjøres klar klokken 21 valgnatten.

Telling av stemmesedler med skanner

Stemmesedler telles ved at de mates inn i en dokumentskanner, som her under opptellingen i 2011-valget i Oslo.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Uendret trusselbilde

Sanner tok selv avgjørelsen samme dag som NRK meldte at sensitive datafiler som brukes til å identifisere kommunene i systemet, lå åpent ute på nett. Han vil ikke svare på om den løpende sikkerhetsvurderingen rundt systemet, ble endret før han bestemte seg.

– Det er en løpende vurdering som gjorde at jeg i går tok beslutningen om å ta grep, sier han til NRK.

PST

Atle Tangen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Ifølge PST er det ikke gjort endringer i trusselvurderingen i forkant av beslutningen.

– Vi har ingen indikasjoner på at det foreligger trusler om manipulasjon av stortingsvalget i Norge, sier Atle Tangen, som er avsnittsleder ved PSTs seksjon for statlige aktører.

Valgdirektoratets direktør Bjørn Berg sier de ikke kjenner til at det har vært elektroniske innbrudd i valgsystemet, eller at noen skal ha forsøkt det.

I helgen skrev NRK at flere IT-eksperter er bekymret over at flesteparten av stemmene ikke telles opp for hånd, men av datamaskiner koblet til nettet. Alle stemmer skal telles to ganger, men det er opp til hver enkelt kommune om den andre tellingen gjøres manuelt eller maskinelt.

IT-eksperter frykter at de kommunene som kun teller maskinelt gjør seg sårbare for at personer med onde hensikter kan bryte seg inn i systemene og påvirke valgresultatet.

AKTUELT NÅ