Hopp til innhold

– Vi kan ikke leve med dette lenger

Leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg etterlyser ny lov som kan gi komiteen tilgang på kundelister i tilfeller der det er spørsmål om statsråders inhabilitet.

Kolberg etterlyser ny lov for å forhindre inhabilitet

Etterlyser ny lov for å forhindre inhabilitet


- Kontroll- og konstitusjonskomiteen har grunnlovsfestet myndighet til å kontrollere regjering og forvaltning. Vi har tilgang på sensitive dokumenter og informasjon, men skal altså ikke få vite hva en statsråd har gjort på områder som kan ha direkte betydning for utøvelsen av vervet, sa den nye lederen for komiteen Martin Kolberg (Ap).

I kjølvannet av spørsmålet om åpenhet rundt den nye landbruksministeren Sylvi Listhaugs kundelister fra da hun nylig arbeidet for PR- byrået First House møttes leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) og nestleder Michael Tetzschner (H) i Aktuelt til prinsipiell debatt om åpenhet rundt kundelister.

Tydelig oppfordring

Kolberg (Ap) kom med en tydelig oppfordring om større åpenhet rundt kundelister for å forhindre inhabilitet hos statsråder:
- Vi kan ikke leve med dette lenger. Vi er nødt til å starte en debatt i det politiske miljøet om det er nødvendig med en ny lov som sier at Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal ha tilgang til kundelistene.


- Å pålegge bedrifter å offentliggjøre kundelister kan være et inngrep i bedriftens interne personvern og kan gå utover andre hemmelighold som kan være viktig, mener nestleder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen Michael Tetzschner (H). Han legger til at det er det totale inntrykket som bør være avgjørende i spørsmålet om inhabilitet.

Les også:


AKTUELT NÅ