Hopp til innhold

Klimagassutslippene øker i Norge

Det ble sluppet ut 0,4 prosent mer klimagasser i Norge i 2018 enn året før, viser tall fra SSB. Ikke overraskende, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Pinlig, mener Naturvernforbundet og etterlyser krisepakke.

Ola Elvestuen står ved siden av en grønn plante på Urban Future Conference

IKKE OVERRASKET: – Økningen i klimagassutslippene i Norge er ikke overraskende, for vi har jobbet hardt for å få ned bruken av palmeolje i drivstoff. Men vi har ikke nok av det gode drivstoffet til å erstatte palmeolje ennå, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,14 °C
Les mer  om klima

– Hovedårsaken til økningen er at vi bruker mindre palmeolje, og det er en villet politikk. Men vi har ennå ikke nok av det gode biodrivstoffet til å erstatte palmeolje, sier Ola Elvestuen om hvorfor utviklingen i utslippene av klimagasser gikk feil vei fra 2017 til 2018.

Den totale økningen i klimagassutslippene var på 0,4 prosent fra 2017 til 2018, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Blant områdene hvor utslippene øker, er veitrafikken, med en økning på tre prosent. Oppgangen skyldes at det har vært en mindre andel biodrivstoff i drivstoffblandingen. Årsaken til det er i hovedsak en kraftig reduksjon av importert palmeolje, skriver SSB.

Lover «dramatiske» kutt

– Vi har jobbet hardt for å få ned bruken av palmeolje i drivstoff på grunn av risikoen for avskoging i regnskogland. Arbeidet med å erstatte palmeolje må forsterkes i årene fremover. Vi skal ned minst 45 prosent frem mot 2030. Jeg skal legge frem en plan for det til neste år, så det er ingen tvil om at utslippene skal dramatisk ned i Norge de neste årene, bedyrer Elvestuen.

– Effekten av elbiler må begynne slå inn, vi må ha mer av det gode biodrivstoffet, og vi må få det på plass også innenfor tungtransport, skipsfart og etter hvert luftfart.

Sverige har redusert sine CO₂ utslipp med 26 prosent siden 1990, mens Norge har hatt en svak økning i samme periode.

– Det skal ikke være mulig

Utslippene av klimagasser i Norge var på nesten 53 millioner tonn CO₂-ekvivalenter i 2018. Det vil si at det ble sluppet ut omtrent 200.000 tonn CO₂-ekvivalenter mer enn i 2017.

Naturvernforbundet.

– HAR MISLYKTES: – Norsk klimapolitikk har mislyktes. Å øke utslippene skal ikke være mulig når vi vet hvor alvorlig klimakrisen er, sier Silje Lundberg i Naturvernforbundet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det skal ikke være mulig når vi vet hvor alvorlige og store klimaproblemene er. Da henger det ikke på greip at de norske utslippene går i helt feil retning. Det viser at vi ikke har en klimapolitikk som er i nærheten av det som trengs for å møte den klimakrisen vi står overfor, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet, til NRK.

Hun mener det er positivt og på tide at man har kuttet bruken av palmeolje.

– Men tallene viser at regjeringen ikke har gode nok svar for å redusere utslippene. Man må ha tiltak for å begrense bilbruken. Elbil-satsingen er fin og flott, men det holder ikke, sier Lundberg.

– Sammenligner vi med andre land i Europa, er det pinlig at vi er blant de få landene som har økt utslippene siden 1990. Nå må regjeringen legge frem en krisepakke for klima med konkrete tiltak for å redusere utslippene i alle sektorene.

Laster Twitter-innhold
Leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg, mener det er "helt bak mål" at norske klimagassutslipp økte med 0,4 prosent i 2018. Hør mer om hva Lundberg mener må gjøres i denne videokronikken.

Leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg, mener det er "helt bak mål" at norske klimagassutslipp økte med 0,4 prosent i 2018. Hør mer om hva Lundberg mener må gjøres i denne videokronikken.

AKTUELT NÅ