Hopp til innhold

Klima- og energikrise henger sammen

- Det er viktig å se klimakrisen i sammenheng med energikrisen. Det sier konsernsjef Helge Lund i Statoil.

Helge Lund

Statoils konsernsjef Helge Lund mener klima- og energikrisen henger sammen.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

I et innlegg på frokostmøte med tankesmien Civita i Oslo i dag tidlig sa han at miljødebatten ikke er tjent med at aktørene snakker stygt om hverandre.

Klima- og energiutfordring

- Vi må se dette som en klima- og energiutfordring, fordi vi har begge deler. Vi må jobbe på flere områder samtidig, arbeide for å gjøre olje- og gassproduksjonen mer miljøvennlig, spesielt i et klimaperspektiv, og samtidig bruke den teknologien og erfaringen vi har i Norge til å utvikle et ståsted innenfor fornybar energi. Da er det viktig å fokusere på det mer enn å holde på med en retorikk som er veldig nagativ i forhold til olje og gass, sier Helge Lund.

- Er det en utfordring å være en olje- og gasskjempe og samtidig tenke klima?

- Vi mer at forventningene til selskapet vårt er store, spesielt i Norge. Det er positivt, men samtidig mener jeg det er viktig å understreke kompleksiteten i klima- og energiutfordringene. Den er global. Det er ikke et selskap eller et land som kan løse dette. Jeg tror vi har mye å være stolt av i Norge også når det gjelder Statoil. Vi har den mest CO2-effektive produksjonen i hele verden. Vi må arbeide videre for å gjøre den enda bedre, sier Lund.

Tre perspektiver

Statoil-sjefen sier at selskapet hovedsaklig arbeider ut fra tre perspektiver.

- Det første er å gjøre vår produksjon mer energieffektiv, altså at vi bruker mindre energi for å produsere det vi gjør. Det andre er å bruke store menneskelige og finansielle ressurser på å utvikle karbonfangst og -lagringsteknologi og erfaring, og det siste er å ta gradvise steg inn i fornybar energi, der vi hovedsaklig har fokusert på offshorevind for der kan vi bruke den kompetansen og teknologien som vi har.

Les: 1 000 000 000 000 koster vindmølleparken til havs

Ikke provosert

- Samtidig blir Statoil stemplet som en klimaversting i miljøvernkretser. Er det en riktig karakteristikk?

- Jeg blir ikke spesielt provosert, og tror ikke miljødebatten kommer noe særlig videre ved å karakterisere hverandre. Jeg opplever at Statoil i en global energiverden er oppfattet som et selskap som ligger i front, og som er nyskapende på dette området. Vi var jo også det eneste olje- og gasselskapet som ble invitert med i en rådgivningsgruppe for generalsekretæren i FN for å drøfte og utvikle resonnementer og løsninger i nettopp dette spørsmålet, sier Statoil-sjef Helge Lund.

Les: Kulda rammer norsk gasseksport

Les: Ber briter skifte strømleverandør

Les: Gassproduksjonen tilbake på normalnivå

AKTUELT NÅ