Flere betaler ekstra for å slippe å vente på fastlegen

Trenden i norske storbyer viser at stadig flere er villige til å betale fem ganger offentlig takst for å slippe lang ventetid ved legekontoret.

Kjerstin Hauge hos Forusakutten

Nordmenn er villige til å betale ekstra hos privatlege for å slippe lang kø hos fastlegen. Kjerstin Hauge klarte ikke å vente på fastlegen, og dro derfor til Forusakutten.

Foto: Marte Skodje / NRK

Stadig flere oppsøker private leger og betaler fem ganger offentlig takst for å slippe lang ventetid. NRK har vært i kontakt med flere helprivate legesentre i både Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, og alle forteller om jevn vekst. Noen av dem rapporterer om en kraftig økning.

Kjerstin Hauge

Kjerstin Hauge betaler heller ekstra for å slippe lang ventetid hos fastlegen.

Foto: Marte Skodje / NRK

Ved Forusakutten i Stavanger har Kjerstin Hauge oppsøkt privatlege på grunn av en vond skulder. Hun klarte ikke lenger å vente på fastlegen.

– Jeg prøvde å få tak i fastlegen, men de svarte ikke på telefonen, sier hun.

Flere kjøper seg ut av køen

Paal Norheim

Paal Norheim, lege og sjef for Forusakutten.

Foto: Marte Skodje / NRK

Hauge er ikke den eneste som har funnet ventetiden for lang ved fastlegekontoret. Det siste året har Forusakutten hatt en økning på 20 prosent.

– Vi hadde ikke trodd det kom til å bli slik, men det ligger i tiden at vi ønsker ting som er mer effektivt, sier lege og sjef, Paal Norheim, ved den private klinikken.

Per i dag er det drøyt 4100 fastleger i Norge. Av disse jobber 140 allmennleger helprivat uten refusjon fra trygden. Antallet allmennleger uten avtale er langt lavere enn før fastlegeordningen ble etablert, men har vist en langsom økning de senere årene.

Frykter klasseskille

Trond Egil Hansen

Trond Egil Hansen er leder i Allmennlegeforeningen.

Foto: Allmennlegeforeningen

– Fastlegene har fått mange nye oppgaver og det er veldig mye press på deres tid, sier leder for Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen.

Han frykter nå et klasseskille dersom utviklingen fortsetter.

– Hvis myndighetene ikke satser nok på å ha et fullverdig offentlig helsetjenestetilbud, så vil det jo oppstå et klasseskille hvor de som betaler for seg har tilgang til bedre legetjenester, sier han.

Ved Forusakutten har ikke Kjerstin Hauge noe imot å betale ekstra for å bli kvitt den vonde skulderen raskere.

– Det går helt greit med den ekstraregningen, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger