Hopp til innhold

Kan øke oljepengebruken

Finanskrisen gjør at Regjeringen til helgen vil diskutere mer bruk av oljepenger i neste års statsbudsjett.

Kristin, Jens og Åslaug

Budsjettkonferansen blir ikke som i fjor for Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg. Her sammen med Åslaug Haga før fjorårets interne drakamp om budsjettkronene.

Foto: Skaug, Thomas Rasmus / SCANPIX

Til helgen samles regjeringstoppene for å starte arbeidet med statsbudsjettet for 2010. Finanskrisen gjør at for neste års budsjett vil regjeringen allerede nå diskutere å bruke mer enn 4 prosent av avkastningen, sier finanspolitikere i regjeringspartiet til NRK.

Over handlingsregelen

Etter siste krisepakke bruker regjeringen i år 27,6 milliarder kroner av oljefondets avkastning.

Det tilsvarer 5,2 prosent av oljefondets avkastning, og gjør at politikerne bruker mer enn 4 prosent av oljeoverskuddet, som er handlingsregelens utgangspunkt.

Siste års politikk har vært å bruke mindre enn 4 prosentgrensen i gode tider, og mer enn dette handlingsrommet i dårlige tider. Handlingsregelen sier at politikerne kan bruke fire prosent av oljefondet.

Sjeføkonom i First Security, Harald Magnus Andreasen, vil støtte en slik beslutning.

- Det er ingenting som gjør det vanskelig for Regjeringen eller Stortinget å vedta å bruke mer penger i ett år dersom konjunkturen tillater det, sier Andreasen.

Finanskrisen, globale nedgangstider og økt arbeidsledighet er stikkord nok. Det vil være mulig å bruke mer oljepenger i 2010-budsjettet.

Øystein Dørum

Øystein Dørum sjefsøkonom i DnB NOR.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- En, to eller tre år med merbruk i forhold til handlingsregelen setter ikke de norsk statsfinansene over spill, konkluderer sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR.

Mer til kommunene

Regjeringspartiene sier til NRK at økte frie midler til kommunene, mer penger til fornybar energi og helsesektoren er sentrale satsninger når statsrådene fremmer sine ønsker til helgen.

Økonomene peker på at årets budsjettmøte på Thorbjørnrud hotell ved Jevnaker, blir annerledes enn tidlige års budsjettkonferanser.

- I de fleste andre budsjettrunder så sitter finansministeren og statsministeren som to kjipinger som skal forsøke å tøyle alle fagstatsråder å få dem til å bruke minst mulig penger. Nå er vi nesten i den motsatte situasjonen. Nå skal finansministeren og statsministeren jage fagstatsrådene fremover for å få dem til å finne konkrete tiltak å bruke penger på, sier Dørum.

AKTUELT NÅ