Hopp til innhold

Biskoper truer med bryllupsnekt

Et flertall av biskopene mener kirken må vurdere å slutte med alle vielser dersom regjeringens forslag til kjønnsnøytral ekteskapslov blir vedtatt.

Kirkelig vielse
Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

Barne- og likestillingsdepartementet har sendt ut et høringsforslag til ny lov som vil sidestille ekteskap mellom homofile og heterofile par.

Men flertallet av biskopene vil ikke åpne for at par av samme kjønn skal kunne gifte seg i kirken. Nå truer de med å slutte med alle kirkebryllup.

Les også: Ja til homofile i kirken

Laila Riksaasen Dahl og Olav Skjevesland

Truer med å kutte alle vielser: Biskop Olav Skjevesland.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

NETT-TV: Kan bli slutt på kirkebryllup

Truer med bryllupsnekt

På Bispemøtet for to uker siden sa et knapt flertall av biskopene ja til at homofile som lever i partnerskap kan få jobbe i kirken. Likevel er 9 av 11 biskoper imot regjeringens forslag til en ny kjønnsnøytral ekteskapslov.

- Dersom kirken skulle tvinges til dette så vil det skape store problemer. Da vil kirken i ytterste fall måtte vurdere å frasi seg vigselsretten, sier Biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark. 

- Hvis det skjer, vil nok kirken si at dette kan vi ikke være med på lenger, da har vi en ekteskapsforståelse i bunn som ikke kirken kan dele, sier Skjevesland, som også er leder for bispekollegiet. 

Jon Reidar Øyan

Vil trekke statsstøtten: LLH-leder Jon Reidar Øyan.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Blir biskopenes trussel en realitet, er borgelig vielse det eneste alternativet for de som vil gifte seg, heterofile så vel som homofile.

- Bør trekke statstøtten

Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring mener det må være opp til den enkelte prest å velge om han eller hun vil vie homofile par.

- Dersom kirken eller andre trossamfunn nekter fra toppen av å vie lesbiske og homofile, så mener vi at en må vurdere i strengeste fall å ta vekk statsstøtten deres, sier LLH-leder Jon Reidar Øyan.

Likkestillingsminister Karita Bekkemellem vil ikke kommentere saken før departementet har gått gjennom alle høringsuttalelsene de har fått. Departementet har som mål å sende over et lovforslag til Stortinget før jul.

Flertallet av biskopene mener det lovforslaget som foreligger er så dårlig forberedt at departementet bør trekke det tilbake.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger